Вероятно името на селото навява асоциации с град Гоце Делчев

...
Вероятно името на селото навява асоциации с град Гоце Делчев
Коментари Харесай

Делчево – царството на безвремието

Вероятно името на селото подухва асоциации с град Гоце Делчев и те не са надалеч от истината, защото дистанцията сред тях е едвам 9 км. Делчево се намира в полите на Южен Пирин и по тази причина остава неусетно. Откриването му е същинско благополучие за търсачите на завършения – най-често за мястото се схваща или от локалните митове, или от оскъдната информация в онлайн пътеводителите . Достигането му може да се реализира единствено от притежателите на коли и воля, нужна за превъзмогването на черния път до такава степен. Ето за какво не би било пресилено да заключим, че пристъпването в неговите лимити може да остане единствено и само

неописуемо прекарване от първо лице. 

Реалиите на времето и цивилизацията като че ли не са съумели да намерят място в гоцеделчевското село и очарованието на резултата от географската изолираност е реализиран. Самобитността е удостоверение за това. Навярно с това се изяснява з амлъкването на радиостанциите и сигнала на интернет още край първите къщи и Шапковата механа с трогателното родословие на фасадната стена. Макар и неголямо, селото има величествена притегателна мощ, която пленява с първия взор към низините, там, където лежи цивилизацията в своите паники. И като че ли тишината при съзерцаването е знак на респект към величието на тези, построили собственоръчно къщите си още през XIX век. Едва ли за сходна панорама отвисоко е належащо визитата на мегаполис.

Сърцето на селото още повече акцентира безвремието, настъпило както за локалните поданици, по този начин и за тези задгранични посетители, пристигнали тук единствено с цел да наемат или закупят новия си български дом. Силно първо усещане прави отсъствието на асфалтова настилка по улиците. Затова постоянните обувки са целесъобразни, в случай че не изпитвате наслаждение от това затопленият от летните лъчи пясък да гали ходилата ви по някои от улиците, където няма калдъръм. Необходим е и още един взор нагоре от земята, с цел да бъде усетено очарованието на достоверната възрожденска архитектура. Уникални за селото са покривите на къщите , непокътнати с епохи. Върху тях изтънчено са подредени не керемиди, а специфични каменни плочи, които могат да бъдат видени единствено на още няколко места в района. Фасадите на къщите пък са постоянно безупречно поддържани макар дългогодишното им битуване в нашия свят.  

Не по-малко забавно е съществуването на цели 27 паметника на културата , а амфитеатралното систематизиране подсигурява равномерен преход сред картините, които се простират пред очите на туристите. Всъщност точно туристите са най-рядко срещаният биологичен тип тук, по тази причина и терзанията от болест са сведени до най-малко. Вместо това топлото посрещане от страна на сладкодумните локални хора е една от основните забележителности на мястото. На територията на селото има и черква, минала през тестванията на времето и войните. 

В случай че Делчево е разпалило любознанието ви, опциите за настаняване на пътешественици от други градове са също толкоз привлекателни, колкото и гледките отвисоко. Най-нестандартната и практична опция е престой в някоя от многочислените къщи за посетители, емблематични за селото. Препятствие би могло да бъде ограничаването в броя на местата. Като опция идва опцията за настаняване в някой от хотелите на Гоце Делчев, а за ценителите на достоверната кухня е целесъобразно и визитата на Шапковата механа, другият знак на Делчево. 

 
Местността Живата вода и село Дрен
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР