Вера Маринова е легенда на художествената ни гимнастика и българската

...
Вера Маринова е легенда на художествената ни гимнастика и българската
Коментари Харесай

Вера Маринова пред Efirbet: Шапки долу пред българския ансамбъл - Гимнастика

Вера Маринова е легенда на художествената ни гимнастика и българската публицистика. Тя е измежду тези, които носят първата международна купа на българския отбор, а след това печели и още една. След като стопира с обичания си спорт, тя става фаворитка на доста генерации българи с професионалните и способени мнения на всички най-големи интернационалните и вътрешни шампионати на грациите.

Макар че от години живее със фамилията си на Острова, Вера постоянно прави всичко допустимо да гледа онлайн изявите на нашите девойки. Така беше и на последния шампионат на планетата в нашата столица. Впечатленията си от него и феноменалното показване на българките, както и отзиви по други настоящи тематики в нейния спорт, Вера Маринова показва в изявление за.

Г-жо Маринова, какво изпитвахте, когато гледахте Стилияна Николова на международното?

Умиление, защото това дете сподели темперамент, какъвто имаха и неговите родители. Майка й е два пъти международна шампионка с ансамбъла, а татко й е някогашен футболист и национал на България. Тя е взела най-хубавото от своите родители, а като прибавим и нейната превъзходна игра, нямам доверие да е имало човек в залата, който да не е бил покрай просълзяване.

Докъде очаквате да стигне Стили, която е единствено на 17 години?

В нашия спорт се съумява с гений, голяма работа и шанс. Аз съм виждала в моя живот доста постоянно състезателки, които имат гений, непосредствен до оптималния, само че нито една от тях не съм видяла като шампионка. Обикновено първенци стават тези, които имат най-малко 60 % гений, темперамент, дух и предпочитание.

Боряна Калейн бе посочена за неоспорим любимец за международната купа, само че не можа да взе участие поради вирусно заболяване. Ще успее ли да преодолее бързо шока и да се завърне по-силна?

Надявам се, както всички останали, да го направи. Изпитвам голямо страдание, че събитията се стекоха по този метод, само че аз съм сигурна, че Боряна ще се завърне бързо и няма да е изгубила от желанието си за игра, защото има прекомерно доста гений и построено добро име в интернационален мащаб, с цел да не продължи по метода, по който го правеше до момента.

Очаквахте ли толкоз скоро обновеният ни отбор да стъпи на най-високия състезателен връх?

С ръката на сърцето – не. Аз ги видях за първи път през март и мислех, че ще им бъде нужна най-малко година, с цел да се сработят, с цел да станат тим и да създадат име. Това обаче, което те направиха, надвиши всичките ми упования, а и освен моите, и дава положителен знак. Аз не зная каква е тайната и по каква технология прави Весела Димитрова тези тимове, тъй като в последна сметка тя носи огромната отговорност, само че на това момиче дружно с Михаела Маевска, която има нужния опит, и Ясена Стойнева, която също им помагаше, мога единствено да кажа: Шапки долу.

Какво си мислехте, до момента в който девойките на Весела Димитрова демонстрираха своята мощ?

При отсъствието на Русия и Беларус се очакваше борбата за първото място да е сред Италия, заради това че ние сме млади и недорасли, и Израел, европейски първенец от тази пролет. Разбира се, имаше догатки, че могат да се намесят и Испания, Азърбейджан, Китай и Япония, само че никой не подозираше, че шампионки могат да станат тъкмо българките. Основният любимец Италия, който е няколко пъти международен първенец и олимпийски медалист, и най-важното, с изключителната Емануела Макарани и този път с превъзходни съчетания, позволи толкоз груба неточност в първото осъществяване, че не можа да компенсира загубата с второто, и по този начин изгубиха освен купата, само че и олимпийските визи, откакто останаха четвърти.

Във финалите на уредите италианките въпреки всичко получиха това, което заслужаваха - злато и сребро. След като станаха първи в многобоя, българките прибавиха към нежната корона още един златен орден с невероятното осъществяване в смесена композиция и без никакво подозрение се трансфораха в най-успешно представилия се отбор в София.

Призван ли е този отбор да се трансформира в първия български, който е станал по едно и също време международен, европейски и олимпийски първенец?

Разбира се. Това зависи от тях преди всичко, само че и освен от тях, а и от съперничките, и от събитията. Защото художествената гимнастика е и индивидуален спорт, а и фактът, че има олимпийско самопризнание освен в самостоятелната конкуренция, само че и в ансамблите, увеличи вниманието към него в интернационален мащаб и аспирациите за призово класиране.

Когато се завърнат рускините, по-трудно ли ще е за нашите да побеждават?

Това е релативно. Видяхте, че в Токио българките победиха рускините, тъй като бяха по-добри. По начало Русия си извоюва огромен престиж и такова голямо въздействие в последните 20 години, че беше мъчно това статукво да се поклати. Трябва да се каже, че на международни шампионати и на олимпиади, и италианките, и българките са били покрай тях, равни или по-добри, само че Русия оставаше първа. Това са равностойни тимове и кой от тях да бъде първи в обещано съревнование, зависи от подготовката, от здрави нерви и от това кой ще издържи на напрежението.

Как бихте коментирали съдийството на международното в София?

Аз мисля, че беше обективно и това приказва добре за новия ръководител на Техническия комитет - египтянката Ноха Абу Шабана, основана от българките Гюрга Недялкова и Деспа Кателиева, които поставиха основите на художествената гимнастика в Египет. Двете имат главен принос за развиването на Ноха като гимнастичка, а Деспа й оказа помощ да израсне и като съдийка. На шампионата в София в съдийския устав имаше промени, ново бе и управлението на Техническия комитет. Световното обаче протече по най-хубавия метод и нямаше фрапантни съдийски неточности, поради които някои тимове да се усещат ощетени.

Кое е това нещо, което трансформира българската художествена гимнастика в състезателен и публичен феномен?

Това е, тъй като за 70 години тя съумя да се оформи като една от най-хубавите в света в края на 60-те, съумя да резервира това ниво през 70-те и доближава нечувани до тогава върхове през 80-те и доникъде на 90-те. После изпадна в дълбока рецесия и въпреки всичко съумя да се изправи на крайници за разлика от болшинството български спортове. Общество от дами, за които се допуска, че по-трудно споделят и се схващат между тях, съумя да направи това, което мъжки спортове у нас не съумяха.

Има ли победи непременно в художествената гимнастика?

В предишното имаше, само че това изигра и неприятна смешка на България. В края на 80-те години и през 90-те години ние побеждавахме непременно и това сформира в доста страни отрицателно отношение към нас.

Необходим спорт ли е художествената гимнастика от позиция на изменящия се към технологии свят?

Разбира се, че е нужен. Светът върви към тези нови технологии, които другояче са позитивен белег за развиване на човечеството, само че пък въпреки това ние сме на прага на една заплаха - животът ни да минава напълно в цифрово пространство и да ни остават все по-малко благоприятни условия да изживяваме страстите си действително. Точно поради това всяко физическо изпитание и придвижване, и всяка сфера в публичния живот за другарство сред хората е позитивен знак. Може да познаете на улицата едно момиче, че е гимнастичка, когато видите, че върви с изправен тил и в множеството случаи се е погрижила за външния си тип по този начин, че да ви прави положително усещане.

Има ли характерни качества за една гимнастичка, които са нужни, с цел да бъде титулувана?

Това са физическите качества, които са подарък от Бога. Мекота на ставите, каква е нейната фигура, нейното физическо наличие като цяло. Също и еластичност и отскокливост, само че на първо място предпочитание и дух.

Къде е по-лесно да се победи - в самостоятелната конкуренция или с отбор?

Никъде. Тези, които подценяват ансамбъла не са прави, тъй като там е два пъти по-голямо напрежението, и в случай че се провалиш и не направиш нещо както би трябвало, ти проваляш освен себе си, а и още четири състезателки и целия екип, който ви е подготвял. В самостоятелното отговорът е за мен, само че в ансамбъла повече боли, когато споделяш загубата с други и ги натоварваш.

Каква е ролята на публиката в залата?

Огромна и това пролича за следващ път на международното в София. Ако сте следили репортажите около шампионата, апропо сътрудниците бяха превъзходни и на равнище, ще си спомните, че в първите дни залата бе полупразна на квалификациите, а в последните ден-два на финалите, нямаше къде да хвърлиш игла. Българската аудитория като цяло е прелестна, хората обичат своите гимнастички и се гордеят с тях.

Искам да кажа, че е доста хубаво, че я има тази художествена гимнастика, с цел да направи името на България познато отвън рамките на страната. Лично на мен ми е тъжно, че ни останаха малко неща, като художествената гимнастика, които да слагат позитивен знак пред България. Надявам се да има и други сфери в публичния, икономическия и политическия живот, които могат да станат такива посланици на родината ни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР