Венци и цветя пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът на

...
Венци и цветя пред паметника на поета-революционер поднесоха кметът на
Коментари Харесай

Перник се поклони пред подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България

Венци и цветя пред паметника на поета-революционер сервираха кметът на община Перник Станислав Владимиров, регионалният шеф Кирил Стоев, ръководителят на общинския съвет Димитър Колев, народни представители, кметове на кметства, представители на политически партии и жители. На почетен часовой пред паметника на Ботев застанаха представители на сдружение „Традиция“ облечени в четнически униформи. В отбелязването на 146-та годишнина от гибелта на Христо Ботев взе участие и духовият оркестър към Двореца на културата с диригент Трифон Трифонов.
„ Всяка година в 12 часа, в България плачат сирени. Смразяващият им вик полита в небесата и всички застиваме в едноминутно безмълвие – почитаме героите, които са през днешния ден и в кръвта, и в сълзите и в гордостта ни. Минута безмълвие пред образеца на безсмъртието. Минута безмълвие за нашата благодарност. Прекланяме се пред подвига, мъжеството и саможертвата на хилядите, които написаха историята на България. Техният героизъм зове, задължава, въодушевява. Историята избра Христо Ботев за знак и знаме в битките за българската независимост. Затова в този ден, цялостен един народ застава в безмълвен реверанс. Този ден на поклонение – справедливо отреждаме в календара – като ден на Ботев и починалите за свободата и независимостта на България “, сподели водещият на събитието.
„ Името на Христо Ботев в никакъв случай не е отсъствало от нашето схващане – няма нито един момент в изтеклите години, когато да не сме били изпълнени с поклонение към великия наследник на българската земя. Ботев трансформира живота на своето време в лирика, в мощна, вълнуваща, героична и трагична лирика, и изгоря в пламъка, който бе запалил със стиховете си. Той доближи върха на изкуството и на безсмъртието- и от този връх през днешния ден гледа на нашето време и вълнува нашите мозъци “, съобщи шефът на Професионалната гимназия по техника и енергетика „ Христо Ботев “ инж. Соня Милкова.
Точно в 12:00ч. бяха включени и сирените в града. Всички резервираха минута безмълвие в израз на благодарност и респект към делото на Христо Ботев и героите, починали за свободата на България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР