Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че САЩ се опитват да

...
Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че САЩ се опитват да
Коментари Харесай

Руски издания: Цветна революция или въоръжена интервенция заплашва Венецуела

Венецуелският президент Николас Мадуро съобщи, че Съединени американски щати се пробват да разпалят война в Южна Америка, написа съветският електронен вестник "Свободная пресса ".

Съединени американски щати "се пробват изкуствено да основат рецесия, с цел да оправдаят политическата ескалация и възможна военна намеса във Венецуела, с цел да донесат война в Южна Америка ", съобщи Мадуро, представен в публикацията. Той изяснява дейностите на Вашингтон с интерес към венецуелския нефт. По-рано самообявилият се за краткотраен президент венецуелски опозиционер - ръководителят на Националното заседание Хуан Гуайдо, съобщи в послание към интернационалната общественост, че позволява всевъзможни пътища за споразумяване на политическата рецесия, показва онлайн изданието.

Тази седмица Гуайдо ще се върне във Венецуела от Колумбия, където посети център за разпределение на филантропични помощи за венецуелците и взе участие в съвещание на Групата от Лима в Богота, отдадено на ситуацията във Венецуела, написа "Известия ". Предния ден Гуайдо подписа декрет, с който позволи доставките на американска филантропична помощ във Венецуела. Действащият венецуелски водач Николас Мадуро съобщи, че тези доставки са единствено претекст за заличаване на суверенитета и независимостта на Каракас. Като защитна мярка той затвори морската и въздушната граница с околните острови Аруба, Кюрасао и Бонер - притежание на Холандия. Освен това Мадуро затвори границата с Бразилия и три моста сред Венецуела и Колумбия, с която Каракас скъса дипломатическите връзки. На 23 февруари ескорт с американски помощи дойде във Венецуела от Колумбия; същия ден един от камионите бе опожарен на венецуелската права на граничен мост. Хуманитарните доставки ускориха напрежението в Боливарската република, напомня "Известия ".

Според Мадуро американските секрети служби употребяват помощите като претекст, с цел да вкарат във Венецуела оръжия, предопределени за локалната съпротива, отбелязва "Независимая газета ". Американските помощи съдържаха просрочени медикаменти и развалени храни, декларира посланикът на Венецуела в Русия Карлос Рафаел Фариа Тортоса в изявление за "Известия ". Страната му обаче приела съветска филантропична помощ - 7 тона лекарства, защото Каракас бил уверен, че изпращачите са добросъвестни. Демонстранти от Колумбия започнаха през вчерашния ден да замерват с камъни и коктейли "Молотов " военните, застанали в кордон на граничния мост "Симон Боливар ", написа "Парламентская газета ". Протестиращите минаха символичната граница в средата на моста, издигайки лозунги срещу президента Мадуро. В отговор силите на реда използваха сълзотворен газ и подготвиха водно оръдие, с което да попречват възможен опит за пробив на границата. Сблъсъците не престават, добавя всекидневникът.

По-рано венецуелските служби за сигурност заловиха група колумбийци, взели участие в гранични конфликти - те оповестиха, че под моста "Симон Боливар " има скривалища с оръжие, осведоми "Политика сегодня ".

"Бели рози по тировете - цветна гражданска война заля Венецуела ", гласи заглавие от "Вести ". Мостовете се трансфораха в центрове на борба. Има потърпевши, установи новинарският уебсайт, съгласно който "американските политтехнологии прекомерно очевидно бият на очи ".

В тирада пред срещата на Групата от Лима за Венецуела американският вицепрезидент Майк Пенс анонсира още по-сурови наказания против "корумпираните финансови мрежи на режима на Мадуро ", написа "Московский комсомолец ". "Ще открием всеки $, откраднат от тях, и ще върнем тези пари на венецуелския народ ", даде обещание Пенс, представен в изданието.

В коментар за глобите външният министър на Венецуела Хорхе Ареаса съобщи, че Вашингтон води "ожесточена акция ", целяща да смъкна държавното управление на Мадуро. Министърът акцентира, че Съединени американски щати нарушават интернационалното право, осведоми "Газета ".

След събитията от последните дни към този момент никой не се съмнява, че Съединени американски щати са подготвени за силово събаряне на Мадуро. Нещо повече, Майк Помпейо намерено съобщи, че има проекти за събаряне и на режимите в Куба и Никарагуа.

Експерти свързват това с денонсирането на Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват от Съединени американски щати. "Има заплаха Москва да разположи в тези страни с свои ракетни комплекси със междинен обхват (включително хиперзвукови оръжия), което доста ще понижи времето за полет на бойните им глави до задачата ", разяснява вестникът.

Руското външно министерство към този момент съобщи, че Вашингтон стартира да трансферира военна техника и сили за специфични интервенции "по-близо до Венецуела ", прибавя "Независимая газета "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР