Венеция активира системата от плаващи диги срещу наводнения, тъй като

...
Венеция активира системата от плаващи диги срещу наводнения, тъй като
Коментари Харесай

Мощните бури по Средиземноморието продължават. Венеция активира системата от плаващи диги

Венеция задейства системата от плаващи насипи против наводнения, защото нощес мощни гръмотевични стихии и дъжд, съпроводени от градушка и мощен вятър, връхлетяха Северна Италия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Най-тежко наранени са италианските райони Ломбардия, където е бизнес центърът Милано, както и областите Лигурия и Пиемонте.

Бурите провокираха безпорядък в някои райони, като доведоха до леки наводнения и свлачища, както и до спиране на електрозахранването.

Властите на Венеция обявиха, че се приготвят равнището на водата да доближи до един метър по-високо от нормалното. Иновативната система от плаващи насипи в града, известна като „ Мойсей “, се състои от жълти насипи, инсталирани на три входа на лагуната. Тя е в употреба от 2020 година насам.

Особено през есенните месеци, когато дъждовете и бурите провокират повишение на равнището на водата, Венеция употребява тази система на стойност милиарди долари, която от този момент икономисва огромни наводнения на града, включен в листата на застрашеното международно завещание на ЮНЕСКО.

Венецианските мозайки и фреските на църквите в града са изключително мощно застрашени от морската вода.

Последното огромно наводняване във Венеция бе през 2019 година, когато водата се повиши до 187 сантиметра над нормалното равнище. Историческото наводняване на века в града датира от 1966 година, когато равнището на водата доближи до 194 сантиметра.

Според обява на италианската работа за гражданска отбрана в платформата „ Екс “, известна до неотдавна като „ Туитър “, в някои области като Ломбардия за на следващия ден е разгласен червен код за рисково време. За други региони в северната част на Италия има оповестена оранжев код.
Бури и намаляване на температурите в Испания
Вчера, средиземноморското крайбрежие на Испания и изключително известните измежду туристите Балеарски острови бяха наранени от мощни ветрове и проливни дъждове, при които няколко души пострадаха, бяха породени обилни материални вреди. Заради бурята са били анулирани 24 полета, а 29 са били пренасочени, заяви компанията, ръководеща испанските летища.

Пориви напразно със скорост до 120 км/ч, поройни дъждове, а на някои места и градушки засегнаха Балеарските острови, само че също североизточната част на самостоятелна област Каталуния и област Валенсия, като и за трите региона Националната метеорологична организация (Aemet) разгласи частична „ оранжева “ паника за рисково време.

Бурята, съпроводена с намаляване на температурите, последва четвъртата гореща вълна в Испания за това лято, която завърши в четвъртък.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР