Венецианският площад „Сан Марко” остана днес под вода заради прилив,

...
Венецианският площад „Сан Марко” остана днес под вода заради прилив,
Коментари Харесай

Драматична ситуация: Площад „Сан Марко” във Венеция е под вода ВИДЕО

Венецианският площад „ Сан Марко” остана през днешния ден под вода поради прилив, обвързван с неприятни метеорологични условия. Новата система от преносими изкуствени насипи не беше задействана, осведомят международните издания.

Жителите на италианския град трябваше да обуят гумени ботуши поради повишението на равнището на водата до 1.37 метра над морското ниво в късния следобяд, оповестява фотограф на Агенция Франс Прес, представен от Нова телевизия.

Приливната вълна наводни площад „ Сан Марко” и пода на едноименната катедрална черква, както и тротоарите по продължение на някои канали. По думите на пазача на църквата обстановката е трагична. Пазачът заяви, че притворът е изцяло залят от водата.

Поучили се от доскорошен опит, някои търговци бяха сложили дъски пред праговете на магазините си, с цел да не прониква вода в пространствата.

While streams of gold falls from the windows, Venice is flooded again.
— Francesco Da Mosto (@FdaMosto) В началото на октомври Венеция за пръв път употребява изкуствените си насипи, проектирани против явлението „ висока вода”.

Проектът „ Моисей” съставлява комплицирана инженерна система, която разрешава хидроизолация с помощта на 78 насипи, сложени на входните точки на лагуната.

Става дума за мрежа от кесони, цялостни с вода, които би трябвало да могат да се вдигнат за 30 минути, с цел да основат преграда, която да издържи повишаване на водата до 3 метра над естественото.

Днес системата за отбрана не беше задействана, защото неправилни прогнози предвиждаха повишаване на водата единствено до 1.20 метра над морското ниво.

Вятърът откъм Адриатическо море по-късно ненадейно се усили, изясни кметът на Венеция Луиджи Бруняро за италианската организация Аджи.

„ За да активираме дигите е нужна по-съществена прогноза. Ще би трябвало да преразгледаме разпоредбите за работа на командния пункт”, акцентира кметът.

На 12 ноември 2019 година водата доближи 1.87 метра над морското ниво - едно от най-големите регистрирани покачвания в историята. Десетки църкви в града, включени в листата на международното културно завещание, бяха развалени.

Площад „ Сан Марко” е най-ниското място във Венеция. Намира се на към метър над морското ниво. Някои венециански квартали са на по-високо и остават незасегнати от „ високата вода”.

В цяла Италия е издадено предизвестие за неприятно време, което може да продължи до неделя. Най-тежко обиден се оказа североизточният административен район Венето, откъдето се оповестява за свличания в планините, във Фриули-Венеция Джулия, Емилия-Романя, Южна Кампания и на остров Сицилия.

Поройни дъждове, съпроводени с ураганни пориви напразно, бушуват в централните и южните елементи на Апенините, където има разливи и наводнения.

В северните региони валя сняг и на надморска височина от 600-800 метра. В столичната област Лацио през днешния ден беше разгласен най-високият червен код за паника и се следи равнището на река Тибър.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР