Велопоходът Русе - Гюргево е ежегодна спортна инициатива в памет

...
Велопоходът Русе - Гюргево е ежегодна спортна инициатива в памет
Коментари Харесай

Близо 200 русенци се включиха във велопоход Русе - Гюргево

Велопоходът Русе - Гюргево е годишна спортна самодейност в памет на героите от Априлското въстание и Ботевата чета

На 14 май близо 200 участници се включиха в обичайния велопоход, проведен за четиринадесети път от ВМРО-Русе и съдружие "Вело Русе " по маршрут Русе-Гюргево. Проявата под наслов "Помни героите! " бе отдадена на 146-годишнината от героичното Априлско въстание и подвига на четата на Христо Ботев, съобщи

Любители на велоспорта от разнообразни възрасти се събраха в съботния ден на площада пред Пантеона на възрожденците в 10 часа, като всички участници в събитието получиха като подарък от уредниците светлоотразителни жилетки с мотото на събитието. Най-младият велосипедист тази година бе шестгодишният Александър Генчев. Колоната, поведена по традиция от Искрен Веселинов - сегашен съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация и Иво Пазарджиев - ръководител на ОбС-Русе, мина през Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост-Гюргево и се насочи към пристанището на румънския град. Там пред паметната плоча, сложена на мястото, откъдето четниците на Христо Ботев се качват на кораба "Радецки ", участниците във велопохода уважиха паметта на героите от Априлската епопея с поднасяне на венец, а Искрен Веселинов се обърна към присъстващите с вълнуващо слово. Съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация акцентира, че 10 % от четниците в Ботевата чета са българи от Македония и по отношение на бъдещото участие на районен съд Македония в Европейски Съюз насочи зов да не се предава идеята Македония. Събитието бе почетено от достолепния Любомир Николов - секретар на Демократичния съюз на българите в Румъния.

Крайната точка на велопохода бе паметната плоча в региона на пазарния площад в Гюргево, отбелязваща мястото на дома, в който е заседавал Гюргевския революционен комитет, приел решението за Априлското въстание. С къси слова за делото на революционната ни емиграция и апостолите на Април 1876-та Иво Пазарджиев и Любомир Николов закриха събитието.

Велопоходът Русе-Гюргево е годишна спортна самодейност в памет на героите от Априлското въстание и Ботевата чета. Началото е сложено преди петнадесет години и русенските фенове велосипедисти с готовност се включват в патриотичната демонстрация, основана по концепция на ВМРО-Русе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР