Велизар ЕНЧЕВ>Откриването на българския клуб Цар Борис III в Охрид

...
Велизар ЕНЧЕВ>Откриването на българския клуб Цар Борис III в Охрид
Коментари Харесай

Османи е провокаторът

Велизар ЕНЧЕВ> " Откриването на българския клуб " Цар Борис III " в Охрид е провокация, която е в ущърб на българската общественост в РСМ, в миг, когато отваряме спор за смяна на конституцията ни ", съобщи външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи...
Странен човек е Буяр Османи. Когато би трябвало да реагира на хроничните антибългарски изстъпления в неговата страна, той или си затваря очите, или излиза с размита позиция, в която Скопие постоянно е почтената страна, а София е отговорна по хипотеза.
За македонския посланик №1 името на охридския клуб е провокация в неуместен миг за ръководещите, тъй като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще има нов мотив, с цел да отхвърли конституционни промени, позволяващи вписването на българите в главния закон на страната.  
Османи обаче комфортно не помни, че охридското съдружие на македонските българи " Цар Борис III " изцяло законно е вписано в Централния указател на районен съд Македония през ноември 2021 година, според Закона за сдруженията и фондациите. 
При това името на сдружението е определено не от българската страна, а от жители на РСМ, получили български паспорти, откакто са заявили (устно и документално) българските си корени. 
Защо българите в Охрид избраха тъкмо името на Борис III за собствен патрон?
Това е огромният въпрос, който албанецът Османи и македонските му съдружни сътрудници заобикалят да разясняват. Избягват, тъй като би трябвало да признаят горчива за тях истина: на 19 април 1941 година българската войска влиза във Вардарска Македония със статут на окупационна мощ, само че е посрещната от популацията като освободителка. За което свидетелстват безброй фотографии и стотици метри кино лента, запечатали неописуемия екстаз на ликуващи македонски българи, обсипали с цветя бойците на Царство България. 
Защо ли през есента на 1919-а, когато сръбската армия влиза във Вардарска Македония и крал Александър Караджорджевич афишира българите за " южни сърби ", нито един човек в Скопие, Охрид и Битоля не посреща с цветя сръбските окупационни елементи?
Отговорът е елементарен - тъй като и до 1919-а, и през 1941-ва, след 20-годишната сръбска окупация и асимилация, 90 % от християнското население в тези земи е чисто българско.    
Османи патетично възкликва, че някой волно или несъзнателно съсипвал имиджа на българската общественост пред жителите на Северна Македония и пред интернационалната общественост...
Имиджът на македонизма го видяхме на футболната среща сред националните тимове на двете страни и на митинга в Охрид. И на двете прояви тълпата неистово скандираше " Цигани ", " Фашисти ", " Татари " по адрес на българите...
Да, името " Борис III " на нашия клуб в Охрид е провокация. Но провокация против сътворения в Белград антибългарски македонизъм, който след 1945-а физически унищожи българския хайлайф и към този момент 70 години се пробва да заличи българската историческа памет във Вардарска Македония.
Всъщност тъкмо Османи ни дължи отговор поради сътворена от самия него провокация. На 16 септември той даде изявление за скопската телевизия СИТЕЛ, в което призна, че " противоречивите исторически въпроси сред София и Скопие са останали отвън Пътната карта за присъединение на районен съд Македония към Европейски Съюз "...
Османи намерено ни се подиграва, изричайки и това: " Изходът от договарянията с България завърши с 3 на 1 за нас. Ние запазихме езика, не редактираме историята си и стартираме договаряния за участие в Европейски Съюз... "
С това признание първият македонски посланик недипломатично ни споделя: С помощта на френския президент ние ви измамихме и няма да осъществим обещанието да не присвояваме българската история!  
Затова, в случай че някой би трябвало да се извинява за провокация, това е Буяр Османи, а не България.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР