Велинград възражда традициите от Чепинския край за Тодоровден. Празникът тази

...
Велинград възражда традициите от Чепинския край за Тодоровден. Празникът тази
Коментари Харесай

Велинград стяга Тодоровден с кушии, парад и надтегляне

Велинград възражда традициите от Чепинския край за Тодоровден. Празникът тази пролет се пада на 24 март, а общината в родопския град провежда огромен празник, който ще продължи през целия ден. Ако се включат повече участници и покажат състезателен хъс, Конският Великден се обрисува да бъде и много прочувствен.

В програмата са планувани надпревари от началото до края на деня. Те стартират от 9 часа със записванията, а малко по-късно тежковози ще показват мощ в надтегляне в три категории - дребна, междинна и огромна орта. Демонстрацията ще бъде на поляните пред един от локалните хотели на бул. „ Васил Левски “ 2, зад жп линията.

Също в 9 часа потегля и конно шествие от площад „ Възраждане “ в кв. „ Каменица “. Втори церемониал с коне пък ще потегли в 9,30 часа от площад „ Македония “ в кв. „ Чепино “. Двата лъча ще се съберат на поляните с надтеглянията.

В 10 часа отново там ще бъде изпълнен водосвет за здраве и благоденствие на имениците, конете и ездачите. Ще бъдат благословени и обредни хлябове. Атрактивна част от празника е възстановка на празника подобен, какъвто е бил преди време в Чепинския край от отбор „ Здравче-венче “ към читалище „ Васил Левски 1904 “.

От 10,20 до 11,15 часа ще бъде изпълнена „ Фолклорна плетеница “ с присъединяване на най-хубавите локални сформира за национални песни и танци, а концертът ще приключи с осъществявания на известния артист Янко Неделчев.

Организаторите дават обещание и награди за участниците. Първите трима в кушиите ще вземат сред 30 и 100 лв., за надтеглянията сумите са от 50 до 300 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР