Великодържавните настроения в Русия са достигнали исторически максимум, пише вестник

...
Великодържавните настроения в Русия са достигнали исторически максимум, пише вестник
Коментари Харесай

Две трети от руснаците се смятат за богоизбрани

Великодържавните настроения в Русия са достигнали исторически най-много, написа вестник "Ведомости ", като се базира на резултатите от анкета на самостоятелния Център Левада.

Броят на руснаците, уверени, че съветският народ има изключително значение в света, е най-високият, откогато се вършат проучвания на публичното мнение - 64 % от интервюираните. Едва 32 % са на мнение, че руснаците са като всеки различен народ, съобщи OffNews.

За съпоставяне през 1992 година за особената роля на руснаците в международната история говореха единствено 13 %, отбелязва "Ведомости ". Максимум е достигнал и делът на съветските жители, които считат, че Русия е велика страна - 72 % (преди година те са били 64 процента).

Социоложката Карина Пипия от Центъра Левада изяснява тези резултати с "ехото от посткримската готовност ". "Ако в отношението към институциите на властта тази мобилизационна наклонност в сегашния миг е спряла и оценките последователно се възстановяват, като се изключи оценката за президента, то във връзка с националното съзнание и горделивост тя е по-устойчива ", показва тя.

По думите й растежът на великодържавническите настроения може да се преглежда като реакция на "несправедливата антируска политика на страните от Запада, която консолидира публичното мнение против враговете през последните три години ". Пипия назовава новата наклонност "защитен шовинизъм ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР