Великобритания въведе ново определение за екстремизъм, съобщава Ройтерс. Тази стъпка

...
Великобритания въведе ново определение за екстремизъм, съобщава Ройтерс. Тази стъпка
Коментари Харесай

Великобритания въвежда ново определение за екстремизъм

Англия вкара ново определение за " екстремизъм ", оповестява " Ройтерс ".

Тази стъпка е в отговор на нараствания брой закононарушения от ненавист против евреи и мюсюлмани след офанзивите на " Хамас " против Израел на 7 октомври.

Според критиците обаче смяната рискува да наруши свободата на словото.

По-рано този месец министър-председателят Риши Сунак предизвести, че многоетническата народна власт на Англия е подкопавана както от ислямистки, по този начин и от крайнодесни екстремисти.

Антисемитските произшествия са се нараснали със 147% през 2023 година, достигайки рекордни равнища, изключително след офанзивите от 7 октомври. Това сочат данни на Community Security Trust, еврейски орган за наблюдаване на сигурността.

Tell Mama - организация, която регистрира антимюсюлмански произшествия, предишния месец заяви, че закононарушенията от ненавист против мюсюлмани също са нарастнали с 335% след офанзивите.

" Нашата народна власт и нашите полезности на приобщаване и приемливост са подложени на предизвикателство от екстремистки групи, които радикализират младите ни хора и водят до по-голяма поляризация ", предизвести министърът на общностите Майкъл Гоув, който управлява отдела, изготвил новата формулировка на екстремизма.

Критиците настояват, че новото определение може да се употребява за заглушаване на несъгласните с държавното управление.

Гоув посочи, че дефиницията няма да обгръща деятели, които са сериозни към пола, тези с консервативни религиозни възгледи, транссексуални деятели или деятели за околната среда.

" Важно е да подчертаем, че по никакъв метод не имаме намерение да ограничим свободата на изложение, вяра или убеждения ", увери той пред Народното събрание.

Новата формулировка гласи, че екстремизмът " е насърчаването или развиването на идеология, учредена на принуждение, ненавист или назадничавост ", която има за цел да унищожи главните права и свободи; или подкопава или заменя демократичната парламентарна народна власт на Обединеното кралство; или съзнателно основава среда за други да реализират тези резултати.

Англия към този момент не разрешава групировки, за които твърди, че са забъркани в тероризъм, а поддръжката или участието в тези организации е престъпно закононарушение. Палестинската формация " Хамас " е измежду 80-те неразрешени интернационалните организации.

Групи, разпознати като екстремистки след оценка през идващите няколко седмици, няма да бъдат обект на никакви дейности според наказателното законодателство и ще им бъде разрешавано да организират демонстрации.

Правителството обаче няма да им дава никакво финансиране или да проявава друга форма на ангажираност по отношение на тях.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР