Великобритания съобщи, че е получила подкрепата на повече от 100

...
Великобритания съобщи, че е получила подкрепата на повече от 100
Коментари Харесай

Над 100 държави се ангажираха да спрат унищожението на горите

Англия заяви, че е получила поддръжката на повече от 100 страни за слагане завършек на обезлесяването по света, което учените считат за един от основните фактори за климатичните промени, съобщи Асошиейтед прес.

На климатичната конференция на Организация на обединените нации в Глазгоу английското държавно управление сподели, че водачите на страни, представляващи над 85 % от международните гори, са се заели до 2030 година да прекратят обезлесяването и да преминат към интензивно залесяване.

Планът е подсилен от страни като Бразилия, Китай, Колумбия, Конго, Индонезия, Русия и Съединени американски щати. За реализирането му са обещани над 1,9 милиарда $ държавни и частни средства.

Горите са доста значими екосистеми и едно от главните средства за усвояване на въглероден диоксид от атмосферата, само че цената на дървесината като суровина и възходящото търсене на аграрни земи и пасища води до масирано и постоянно нелегално изсичане на горите, изключително в разрастващите се страни.

Правозащитната организация " Хюман райтс уоч " предизвести, че постиганите преди сходни договорености са се оказвали безрезултатни Лусиана Телес Чавес, изследователка от организацията, сподели, че увеличението на правата на коренното население ще спомогне за прекратяване на обезлесяването и би трябвало да бъде включено в съглашението.

Страните би трябвало да заплащат за въглеродните излъчвания, съобщи на КОП26 председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи Ройтерс

" Трябва да реализираме единодушие за солидна рамка от правила, да вземем за пример, да превърнем световните въглеродни пазари в действителност. Да определим цена за въглерода, природата към този момент не може да заплаща тази цена ", сподели Фон дер Лайен в Глазгоу, където се организира КОП26.

Участниците в КОП26 ще се опитат се спогодят за правила за основаването на въглероден пазар по смисъла на Парижкото съглашение за климата - въпрос, който предизвика разногласия и докара до неуспеха на срещата на Организация на обединените нации за климата през 2019 година

Европейският съюз пое ангажимент до 2030 година да понижи излъчванията си с най-малко 55 % спрямо равнищата от 1990 година Фон дер Лайен прикани още страни да поемат задължения за по-сериозно редуциране на излъчванията през това десетилетие.

" Трябва да поемем съществени задължения за понижаване на излъчванията до 2030 година Въглеродна индиферентност до 2050 година е добре, само че не е задоволително ", посочи европейската лидерка.
В Европейския съюз се договарят нови " зелени " политики, като с това блокът изпреварва доста страни, които са си сложили дълготрайни климатични цели, само че не са основали законодателството, належащо за тяхното осъществяване.

В Европейски Съюз се разисква прекъсването на продажбите на нови коли с вътрешно горене до 2035 година и основаването на втори въглероден пазар на Европейски Съюз за постройките и транспортния бранш.

Тези хрумвания доведоха до напрежение сред по-богатите западни страни от Европейски Съюз, които поддържат амбициозните дейности в областта на битката с климатичните промени, и по-бедните източноевропейски страни, които се притесняват от неподходящи обществени и стопански последствия от " зеления " преход.

Чешкият министър председател Андрей Бабиш употребява КОП26, с цел да насочи нападки във връзка с " рисковите " климатични оферти на Европейски Съюз.

" Това не е договорка, а идеология ", сподели той, като посочи, че заплащанията за въглеродните излъчвания ще се отразят зле на елементарните жители, защото ще доведат до повишаване на изкопаемите горива.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР