Великобритания представи в сряда Стратегията си за декарбонизация на транспорта,

...
Великобритания представи в сряда Стратегията си за декарбонизация на транспорта,
Коментари Харесай

Великобритания спира продажбите на нови дизелови и бензинови камиони от 2040 г

Англия показа в сряда Стратегията си за декарбонизация на превоза, съгласно която след 2035 година в страната ще се забранят продажбите на нови камиони на бензин и дизел сред 3.5 и 26 тона и те би трябвало да се движат с електрически акумулатори или водород. От 2040 година същото ще важи и за по-тежките камиони. Автомобилният парк на държавните служби от 40 хиляди транспортни средства би трябвало да е изцяло електрически до 2026 година Планира се стартирането на самолети, ползващи чисти технологии и увеличение на поддръжката за прекосяване към колела и вървене пешком. Железопътната мрежа би трябвало да стане въглеродно неутрална до 2050 година, както и всички транспортни средство в страната.

Спирането на стандартните горива обаче ще отвори дупка от над 30 милиарда паунда в бюджета на страната, които сега влизат годишно от другите такси и акцизи върху дизела и бензина, както и от елементарните транспортни средства. Едната опция за обезпечаването на тези приходи е въвеждането на самобитна такса за шофиране, само че от държавното управление обявиха, че към този момент няма проекти за въвеждане на пътни такси, както и такси за чести самолетни полети.

" Това е огромно предизвикателство, няма подозрение по този въпрос ", означи транспортният министър Грант Шапс.

" Става дума за най-дълбоките промени, на които сме били свидeтели в транспортната ни мрежа ", добави той.

По думите на Шапс най-големият проблем е автомобилният превоз, който способства с 90 на 100 за издадените от превоза във Англия парникови излъчвания, които пък на собствен ред са 27 на 100 от изхвърляните нездравословни газове. Самолетният превоз пък преди пандемията бе виновен за 7 на 100 от всички излъчени парникови газове, само че съгласно Шапс ще има огромен прогрес в тази посока.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР