Великобритания подписа споразумения с Швеция и Финландия в сферата на

...
Великобритания подписа споразумения с Швеция и Финландия в сферата на
Коментари Харесай

Великобритания подписа споразумения с Швеция и Финландия в сферата на сигурността

Великобритания подписа съглашения с Швеция и Финландия в областта на сигурността. Новината беше обявена по време на визитата на английския министър председател Борис Джонсън в Швеция.

Тези нови съглашения с двете скандинавски страни целят укрепването на цялата европейска сигурност и са стават факт на фона на желанието на двете страни да се причислят към НАТО.

От десетилетия Швеция и Финландия поддържат боен неутралитет, само че публичното мнение в двете страни се промени след съветската инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари.

Скорошни социологически изследвания демонстрираха растеж в поддръжката за участие в НАТО и измежду двете народи.

Сега се чака и двете страни да се причислят към Северноатлантическия пакт , само че и Швеция, и Финландия се тормозят, че ще бъдат уязвими, до момента в който се обработват молбите им за участие, което може да отнеме до година.

Освен сегашната английска поддръжка, Швеция получи и уверения за такава от Съединени американски щати и Германия. Борис Джонсън сподели, че новите договорености ще засилят обмена на разследваща информация и ще ускорят взаимното военно образование и ученията.

Джонсън даде обещание и поддръжка на въоръжените сили на Швеция и Финландия, в случай че те бъдат нападнати.

А шведската премиерка Магдалена Андерсон съобщи след диалога си с английския министър председател, че във времена на рецесии съдействието става даже още по-важно. Тя добави, че в случай че една от двете страни преживее естествено злополучие или офанзива, Обединеното кралство и Швеция ще си оказват помощ, даже и с военни запаси.

В петък в Швеция ще е подготвен парламентарния обзор на политиката по сигурност на страната, в изработването на който вземат участие всички парламентарно показани партии. А ръководещите социалдемократи ще разгласят в неделя позицията си по отношение на участието на Швеция в НАТО.
Социалдемократите във Финландия, които също са ръководеща партия, се чака да разгласят позицията си в събота.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР