Великобритания назначи днес Кен Маккалъм, разузнавач от кариерата, ръководил отговора

...
Великобритания назначи днес Кен Маккалъм, разузнавач от кариерата, ръководил отговора
Коментари Харесай

Разузнавачът, разследвал случая Скрипал, оглави МИ-5

Великобритания назначи през днешния ден Кен Маккалъм, шпионин от кариерата, управлявал отговора на опита за ликвидиране на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал, за нов началник на контраразузнавателната си работа МИ-5, съобщи Ройтерс.

Маккалъм, който има 25-годишен стаж в МИ-5, изкарва първото си десетилетие в службата с фокус върху Северна Ирландия, само че след това стартира да се бори с радикалните ислямисти, главно в областта на киберсигурността и гарантирането на сигурността на летните олимпийски игри в Лондон през 2012 година

В навечерието и по време на самата олимпиада той управлява всички контратерористични следствия и всички ограничения за ръководство на риска, показва МИ-5.

Впоследствие през 2018 година, откакто някогашният съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия бяха открити отровени с създаден по руско време нервнопаралитичен газ, Маккалъм бе отпред на отговора на контраразузнавателната работа на опита за ликвидиране.

"През 2018 година Кен ръководеше отговора на опита за ликвидиране против Сергей Скрипал, в границите на невиждания интернационален отговор на разследващите ни съдружници, отпред на който застана Обединеното кралство ", съобщи МИ-5.

Англия упрекна Русия за офанзивата, при която почина инцидентно английски жител. Москва отхвърли да има каквато и да било роля, само че западните сили изгониха десетки съветски разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие.

Маккалъм ще наследи на поста Андрю Паркър, който се отдръпва през април.

МИ-5, работа, основана през 1909 година за противопоставяне на немския шпионаж в навечерието на Първата международна война, има за задача да пази националната сигурност на Англия. Основната й работа сега е да се бори с интернационалния тероризъм, въпреки че е и контраразузнавателна работа, отбелязва Ройтерс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР