Великобритания, Италия и Япония подписаха договор за съвместна програма за

...
Великобритания, Италия и Япония подписаха договор за съвместна програма за
Коментари Харесай

Великобритания, Италия и Япония ще разработват изтребител от ново поколение

Великобритания, Италия и Япония подписаха контракт за взаимна стратегия за създаване на нов стелт изтребител, съобщи ДПА.

Британският боен министър Грант Шапс съобщи, че съглашението планува щабът на новосъздадената тристранна Глобална стратегия за бойна авиация да бъде основан във Англия.

Преди година министър председателят Риши Сунак разгласи, че стартира интернационално съдействие за създаването на бойни самолети, които разполагат с хиперзвукови благоприятни условия и най-модерни технологии. Те са известни във Англия като " Буря " ( " Tempest " ) и Лондон има упоритостта да влязат на въоръжение до 2035 година и да заменят бойните самолети " Тайфун ".

Британското министерство на защитата съобщи, че подписаното през днешния ден съглашение бележи " главен стадий " от създаването на изтребители от ново потомство. Шапс посети Токио, с цел да подпише контракта дружно с сътрудниците си от Япония и Италия - Минору Кихара и Гуидо Крозето.

" Нашата стратегия за бойни самолети е водеща в света /.../ и ще бъде от решаващо значение за световната сигурност ", сподели английският боен министър след сключването на тристранното съглашение. По думите му бъдещите изтребители " Буря " ще разполагат с мощна радарна система, която ще дава 10 000 пъти повече данни от сегашните радари. Системите на борда ще работят с изкуствен интелект и машинно образование, с цел да " усилят оптимално резултата " на арсенала на изтребителите, добави Шапс.

До 2025 година Англия ще отпусне за плана към 2 милиарда лири.

Британското военно ведомство е упълномощило създаването на новите изтребители на компанията Би Ей И Системс (BAE Systems), която ще си сътрудничи с производителя на ракети Ем Би Ди Ей Ю Кей (MBDA UK) и " Ролс-Ройс " (Rolls-Royce). В плана ще вземат участие и партньорски компании от Япония и Италия. Очаква се работата по създаването на новите самолети да стартира през 2025 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР