Великобритания има най-високата инфлация в Г-7 и е единствената държава

...
Великобритания има най-високата инфлация в Г-7 и е единствената държава
Коментари Харесай

Защо Великобритания има най-висока инфлация в Г-7 и фактор ли е Брекзит?

Англия има най-високата инфлация в Г-7 и е единствената страна в групата на развитите стопански системи с двуцифрен растеж след шоковото нарастване от предишния месец.   Най-новите публични данни на Националната статистическа работа демонстрираха, че годишната инфлация във Англия се е нараснала до 10,4% през февруари, по отношение на 10,1% през януари, до момента в който интервюирани от Refinitiv икономисти чакаха английските потребителски цени да набъбнат с 9,9% на 100 през втория месец на годината.    За съпоставяне в еврозоната годишната инфлация се забави до 8,5% през февруари, което е спад от пика от 10,6% през октомври, а инфлацията в Съединени американски щати се намали до 6% предишния месец, което е спад от 9,1% предишното лято.   Във Франция и Германия инфлацията също се увеличи предишния месец, до момента в който процентът за Европейски Съюз се намали леко от 10% до 9,9%.   В еврозоната анализаторите предвидиха по-голям спад от 8,6% през януари до 8,2%. Въпреки това натискът от възходящите цени на храните – същият провинен за шоковото повишаване в Обединеното кралство – докара до ненадейно дребен спад.   Както в Обединеното кралство, по този начин и в еврозоната, главната инфлация – употребена от централните банкери, тъй като не взема поради силата и храните, предоставяйки по-ясна картина на главния напън – се увеличи с повече от предстоящото: от 5,8% през януари до 6,2% през февруари за Обединеното кралство, и от 5,3% на 5,6% за еврозоната.   Всяка стопанска система обаче има своите характерности, които могат да доведат до повишение или спад на инфлацията без това да се случи в други страни, отбелязва Ричард Партингтън за The Guardian и показва някои от главните аргументи, заради които обстановката в Обединеното кралство може да е по-зле.

Веригите на доставки   Брекзит усили времето за доставка и разноските за вноса от Обединеното кралство, като тежестта на този фактор евентуално ще бъде трансферирана на потребителите в магазините, споделя Партингтън.   Част от инфлационния потрес през февруари се дължи на възходящите цени на краставиците, доматите и други зеленчуци, защото цените се покачиха на фона на сериозен дефицит и поради лимита на покупките, натрапен от веригите в Обединеното кралство предишния месец.   Експерти обявиха, че дефицитът се дължи на извънредно студеното време в Южна Испания и Мароко, което се отразява на реколтата, само че други показаха Брекзит като причина, поради неналичието на празни лавици в страните от Европейски Съюз.

Джъстин Кинг, някогашен основен изпълнителен шеф на Sainsbury, споделя, че хранителният бранш на Обединеното кралство е бил доста разтресен след напускането на Европейски Съюз, до момента в който производителите в блока предупреждаваха, че Англия ще бъде „ последна на опашката “ при положение на нищожни доставки.    Изследване на Лондонското учебно заведение по стопанска система демонстрира, че Брекзит е добавил съвсем £6 милиарда към сметките за храна на Обединеното кралство през двете години до края на 2021 година   Има обаче и местни аргументи. Производителите упрекват огромните английски супермаркети за намаляването на цените, които им се заплащат, ограничението на предлагането, както и метода на държавното управление за субсидиране на производството на храни. Икономистите също по този начин споделят, че растящите сметки за сила са най-големият мотор на разноските за храна, като се има поради въздействието им върху всичко - от торове, дизелово гориво за трактори и камиони за доставки до поддържане на пещи в пекарни и индустриални линии във фабриките.

Недостиг на служащи   В допълнение към проблемите с веригите за доставки и разноските за сила, заплатите също оказват въздействие. В отговор на инфлационния потрес служащите изискват по-високи хонорари от работодателите, като неналичието на личен състав в доста браншове на стопанската система принуждава фирмите да усилват заплатите, с цел да наемат или задържат чиновници.   По-строгите миграционни правила след Брекзит може да допринесат за казуса, изключително при по-нископлатени и нискоквалифицирани позиции в браншове като хотелиерството, където работодателите можеха да разчитат повече на служащи от Европейски Съюз, идващи във Англия.   Миграцията към Обединеното кралство продължава да нараства, движена от идващите от страни отвън Европейски Съюз, само че проучване на Центъра за европейска промяна и Обединеното кралство допуска, че Брекзит към момента може да докара до дефицит на 330 000 души работна мощ, вземайки поради по какъв начин би изглеждала работната мощ, в случай че Англия беше останала в Европейски Съюз.

Наред с по-възрастните служащи, които напущат пазара на труда, и рекордните равнища на болести измежду популацията в трудоспособна възраст, неналичието на разполагаем личен състав за запълване на съвсем рекордните свободни работни места в Обединеното кралство може да принуди работодателите да усилят заплатите – с капацитет това да подхранва още повече инфлацията.   На този декор и поради вчерашните данни за шоковото повишаване на инфлацията в Обединеното кралство до 10,4% доста вложители чакат Комитетът по паричната политика на Bank of England да увеличи лихвените проценти с четвърт % през днешния ден до 4,25%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР