Великобритания и народът ѝ винаги ще бъдат съюзник на Франция,

...
Великобритания и народът ѝ винаги ще бъдат съюзник на Франция,
Коментари Харесай

Макрон: Великобритания винаги ще бъде приятелска държава

" Англия и народът ѝ постоянно ще бъдат съдружник на Франция ", сподели президентът Еманюел Макрон. Той съобщи това след коментар на любимеца за идващ английски премиер Лиз Тръс, че към момента не може да каже дали Макрон е другар или зложелател, съобщи Ройтерс.

В Алжир, където е на посещаване, френският президент сподели, че Англия " е другарска страна, без значение от водачите си, а от време на време и макар тях ".

Тръс, която в този момент е външен министър на Обединеното кралство, е любимецът за правоприемник на Борис Джонсън в лидерската конкуренция в Консервативната партия. На 5 септември торите ще изберат новия си лидер, който по-късно ще стане и министър-председател на Англия.

По време диспути през вчерашния ден с другия кандидат за премиерския пост Риши Сунак Тръс сподели, че не може да даде безапелационен отговор дали Макрон е другар или зложелател. Изказването ѝ провокира ръкопляскания и одобрителни възгласи измежду аудиторията от членове на Консервативната партия в залата.

Отношенията сред Лондон и Париж се утежниха, откогато през 2020 година ръководената от консерваторите Великобритания напусна Европейски Съюз. Като главните противоречиви въпроси в двустранните връзки се обрисуваха миграцията и търговията в Ирландско море след Брекзит.

Макрон сподели, че нито за момент не се е съмнявал в мястото на Англия като съдружник на Франция и добави: " Ако Франция и Англия не могат да кажат дали са другари и врагове, то значи ни чакат съществени проблеми ".

Говорителят на опозиционната английска Лейбъристка партия по външнополитическите въпроси Дейвид Леми разкритикува Тръс, че е " обидила излишно един от най-важните английски съдружници, което демонстрира ужасяваща и тревожна липса на добра преценка ".

В изявлението си Тръс добави, че в случай че стане министър-председател, ще съди за Макрон " не по думите, а по делата ".

Британският финансов министър Надим Захауи, който е неин покровител, я отбрани с думите, че в изявлението ѝ не е имало зла предумисъл и че Англия също желае да бъде преценявана по делата си. " Лиз и аз доста добре знаем, че Франция е стратегически съдружник ", сподели той.

В персонални диалози френски публични представители споделят, че след Брекзит доверието сред двете страни е спаднало до доста ниско ниво, показва Ройтерс.

Помолен да разяснява думите на Тръс, министър председателят Борис Джонсън съобщи, че връзките сред Англия и Франция са извънредно значими. " Винаги съм имал доста положителни връзки с Еманюел Макрон ", сподели той и добави, че френският президент е " très bon buddy " ( " доста добър другар " ).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР