Великобритания и ЕС постигнаха компромис по споразумението за излизане на

...
Великобритания и ЕС постигнаха компромис по споразумението за излизане на
Коментари Харесай

Лондон и Брюксел постигнаха компромис за Брекзит

Великобритания и Европейски Съюз реализираха компромис по съглашението за излизане на Англия от Европейски Съюз, съобщи Дойче веле.

При срещата на английския министър председател Тереза Мей с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и основния договарящ по Брекзит от страна на Европейски Съюз Мишел Барние бяха признати две взаимни заявления.

В едната от тях, която е юридически обвързваща, страните се ангажират до края на 2020 година да изработят опция на така наречен " бекстоп " - краткотрайно решение за отбягване на установяването на твърда граница сред членката на Европейски Съюз Ирландия и Северна Ирландия. Брюксел няма да може да употребява механизма безкрайно дълго време.
Освен това, Англия ще има право краткотрайно да спре действието на разпоредбите, засягащи Северна Ирландия, в случай че Европейски Съюз наруши поетите задължения.

Втората декларация е допълнение към съгласуваната по-рано политическа декларация, в която се обрисувани бъдещите взаимоотношения сред Европейски Съюз и Англия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер удостовери, че е реализиран компромис с Лондон. Той включва разяснения и правни гаранции по Брекзит и противоречивия бекстоп, заяви ръководителят на Европейска комисия в профила си в Twitter.

По думите на Юнкер, той е разискал постигнатия компромис с премиера на Ирландия Лео Варадкар, който е подготвен да поддържа спомагателните договорености.

По-рано Би Би Си заяви, че Тереза Мей е съумяла да реализира " правно обвързващи " промени в договорката си за Брекзит ден преди решаващото гласоподаване в Народното събрание.
Шефът на държавната администрация Дейвид Лидингтън увери, че измененията " укрепват и усъвършенстват " договорката, както и бъдещите връзки на Англия с Европейски Съюз.

Във вторник, 12 март, на английските депутати ще бъде показан компромисният вид на съглашението. Ако макар импортираните промени документът бъде отритнат, ще бъде препоръчан на гласоподаване разновидността Англия да напусне Европейски Съюз без съглашение. Ако и той не бъде признат, на 14 март Народното събрание ще би трябвало да вземе решение за вероятното отсрочване на Брекзит.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР