Великобритания гласува днес за Европейски парламент - избори, от които

...
Великобритания гласува днес за Европейски парламент - избори, от които
Коментари Харесай

Разделена Великобритания гласува на евроизборите, в които не смяташе да участва

Великобритания гласоподава през днешния ден за Европейски парламент - избори, от които се чака да покажат възходящо отчаяние и от двете страни на Брекзитната разграничителна линия съвсем три години откакто страната гласоподава да напусне Европейския съюз, предава Ройтерс.

До изборите, в които Англия не очакваше да й се наложи да взе участие, се стигна заради безизходицата в страната за пътя напред към Брекзит, откакто договорката на министър-председателката Тереза Мей с Брюксел беше отхвърлена три пъти от депутатите.

Англия трябваше да излезе от Европейски Съюз преди близо два месеца, само че откакто беше принудена да отсрочи два пъти датата за овакантяване и при продължаваща невъзможност в Народното събрание остава неразбираемо по какъв начин, по кое време и даже дали тя ще продължи процеса по развода. Понастоящем крайният период за овакантяване е 31 октомври.

Вижданията на британците, дали своят вот за овакантяване на Европейски Съюз с 52 против 48 %, са поляризирани, като допитванията демонстрират, че твърдите поддръжници на Брекзит и мощно проевропейските партии се чака да завоюват гласове за сметка на ръководещите консерватори на Мей и опозиционната Лейбъристка партия.

По данни на института " ЮГав " едвам една пета от хората, дали своят вот за Консервативната партия на националните избори през 2017 година, считат да гласоподават за нея през днешния ден, а 62 % имат намерение да поддържат Партията на Брекзит на Найджъл Фараж. Лейбъристите, на собствен ред, губят гласоподаватели основно в интерес на партии, които са за оставане в Европейски Съюз.

Партията на Брекзит, основана предишния месец, с цел да се бори с политическите водачи, предали, съгласно нея, вота за овакантяване, се чака да излезе отпред. Допитване на " ЮГав " през вчерашния ден сподели поддръжка от 37 на 100 за партията, която води акция за Брекзит без договорка. Консерваторите на Мей остават на пето място с едвам 7 % поддръжка.

Тъй като вотът за оставане е накълцан сред няколко мощно проевропейски партии, в това число Либералните демократи, " Промяна за Обединеното кралство " (Change UK) и Зелената партия, се чака тези обединения да завоюват по-малко места.

Резултатът евентуално ще ускори още повече натиска върху Мей, чиито консерватори претърпяха проваляне и на локални избори по-рано този месец, да отстъпи мястото си на нов водач допустимо най-скоро.

Министър-председателката даде обещание да контракти график за своето отдръпване след четвърти опит да прокара договорката си за Брекзит в Народното събрание при започване на юни.

Във вторник министърът на финансите Филип Хамънд предизвести, че в случай че безизходицата към Брекзит не бъде преодоляна през идващите две седмици, има действителна заплаха приемникът на Мей да се насочи към овакантяване без договорка.

Британците, които би трябвало да изберат 73-ма евродепутати, гласоподават през днешния ден от 06,00 до 21,00 ч. по Гринуич, а резултатите ще бъдат огласени след 21 ч. по Гринуич на 26 май.

Правителството сподели, че в случай че Англия напусне Европейски Съюз до края на юни, английските евродепутати няма да заемат местата си в Европарламента. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР