Великобритания е привикала посланика на Иран във външното министерство, за

...
Великобритания е привикала посланика на Иран във външното министерство, за
Коментари Харесай

Великобритания смъмри посланика на Иран заради ареста на посланика ѝ

Великобритания е привикала посланика на Иран във външното министерство, с цел да изрази възраженията си поради ареста на посланика на Лондон в Техеран по време на митинг през предходната седмица. Това разгласи представител на английския министър председател Борис Джонсън, оповестяват английските медии.

" Това беше недопустимо нарушаване на Виенската спогодба и то би трябвало да бъде разследвано ", уточни представителят, допълвайки: " Искаме цялостни уверения от иранското държавно управление, че това в никакъв случай повече няма да се повтори. "
На 11 януари беше обявено, че посланикът на Обединеното кралство в Иран Роб Макеър е бил арестуван за малко за хипотетично присъединяване в неразрешена проява в Техеран. Той е бил освободен 15 минути по-късно, откакто самоличността му е била доказана.

На идващия ден Макеър написа в " Туитър ", че не е взел участие в протестна проява, а е отишъл на бдение в Техеран за жертвите на нещастието със сваления украински аероплан. " Тръгнах си след 5 минути, когато някои започнаха да скандират ", написа посланикът.

След случая Макеър беше извикан в иранското външно министерство, където му е било припомнено, че " наличието на посланици на непознати страни " на противозаконни събирания... опонира на Виенската спогодба за дипломатическите връзки ". По-късно представител на иранското държавно управление съобщи, че дейностите на Макеър са " изцяло " неприемливи.

Протест в Техеран се организира в събота, откакто Иран публично призна, че военните му са свалили украинския Boeing 737, при което починаха всички 176 души на борда. Трагедията стана след ескалацията на напрежението сред Техеран и Вашингтон след убийството на иранския военачалник Касем Солеймани при ракетно нахлуване на Съединени американски щати с безпилотен аероплан в Багдад на 3 януари. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР