Великобритания даде зелена светлина на един от най-големите си нови

...
Великобритания даде зелена светлина на един от най-големите си нови
Коментари Харесай

Обратно на заявките: Лондон пуска един от най-големите си газови проекти

Англия даде зелена светлина на един от най-големите си нови планове за петрол и газ от години - находището Rosebank на Equinor в Северно море, заявявайки, че енергийната сигурност е приоритет макар съпротивата на природозащитниците.

Съобщението идва, откакто министър-председателят Риши Сунак смекчи междинните проекти за държавната цел за нулеви чисти излъчвания до 2050 година - ход, който съгласно критиците може да насърчи и други страни да лимитират упоритостите си в региона на климата, напомня Reuters.

Министърът на енергийната сигурност Клеър Коутиньо разяснява, че Rosebank ще генерира по-малко излъчвания от по-старите нефтени и газови разработки: " Ще продължим да поддържаме петролната и газовата индустрия на Обединеното кралство, с цел да подсигуряваме енергийната си сигурност, да развием стопанската система си и да помогнем за прехода към по-евтина и по-чиста сила ".

Крайъгълният камък на проекта за понижаване на нездравословните излъчвания в Rosebank е електрифицирането на процеса на рандеман.

Норвежката енергийна група Equinor от своя страна показва, че най-рано находището, ситуирано западно от Шетландските острови, би трябвало да стартира рандеман през 2026/27 година, а ще бъде електрифицирано през 2030 година

Природозащитниците от дълго време се обръщат с апели към държавното управление да спре създаването на находището Rosebank, заявявайки, че то опонира на проекта за стопанска система с нулеви чисти излъчвания.

Но през юли Сунак се афишира в поддръжка на създаването на Северно море, заявявайки, че Англия се нуждае от нови локални изкопаеми горива, с цел да усъвършенства енергийната си сигурност, и че петролът и газът ще продължат да бъдат част от енергийния микс на страната даже до 2050 година

Очаква се находището Rosebank, което е относително малко в международен мащаб, да създаде 300 млн. барела нефт през целия си витален цикъл.

Депутатът от Зелената партия Каролин Лукас поддържа борбата на правозащитниците, като споделя, че " даването на зелена светлина на това голямо ново петролно находище е морално непочтено и това държавно управление би трябвало да понесе отговорност. "

Основната опозиционна Лейбъристка партия, която желае да се концентрира върху чистата сила, обаче към този момент е поела ангажимент, в случай че завоюва изборите, да съблюдава всички лицензи, предоставени от настоящето държавно управление, в това число за това находище.

От групата Uplift пък декларират, че Англия мъчно ще се възползва от Rosebank, защото по-голямата част от петрола ще се преработва в чужбина.

" С одобряването на находището Риши Сунак удостовери, че не му пука за изменението на климата ", счита Теса Хан от Uplift.

От Equinor разкриват, че типът на лекия, сладостен нефт, съдържащ се в Rosebank, може да се употребява в множеството рафинерии, в това число във Англия, и че страната може да се достави със недопечен нефт на свободния пазар.

Добивът на петрол и газ от Северно море във Англия се е свил с 2/3 през последните 20 години, само че съгласно държавното управление браншът към момента има огромен принос за стопанската система, като обезпечава 200 000 работни места и се чака да обезпечи 50 милиарда паунда данъчни доходи през идващите пет години.

Equinor, която държи мажоритарния дял в Rosebank, ще влага 3,8 милиарда $ дружно с колегата си Ithaca Energy за създаването на първата фаза на находището.

Инвестициите за целия интервал на употреба до 2051 година се чака да доближат 9,8 милиарда, в това число за интервенции и извеждане от употреба, като по-голямата част от тях ще бъдат предоставени на английски компании.

Акциите на Ithaca Energy са поскъпнали с 8% след новината, до момента в който тези на Еquinor - с 1,1 %.

Британският регулаторен орган North Sea Transition Authority декларира, че е взел поради излъчванията на Rosebank по отношение на английския проект за климата.

Одобрението за създаването следва предизвестията на доста производители от Северно море, в това число Ithaca и Equinor, че изключителният налог, който английското държавно управление наложи на промишлеността след ценовия потрес през 2022 година, ще възпре вложенията в басейна.

Допълнителният налог включва капиталов тласък, който значи, че петролните и газовите компании могат да приспаднат от данъчната си сметка към 91 лири на всеки 100 лири, изразходвани за ново произвеждане.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР