Велико Търново вече се утвърждава и като дестинация за риболовен

...
Велико Търново вече се утвърждава и като дестинация за риболовен
Коментари Харесай

Ей такива риби вадят от язовир „Кална кория“ край Велико Търново!

Велико Търново към този момент се утвърждава и като дестинация за рибарски туризъм след обновлението на два огромни локални водоема, оповестява " Борба ". Чужденци и българи от всички краища на страната идват, с цел да опитат шанса си на езеро „ Света гора “ и язовир „ Кална кория “, един от най-модерните в страната, където бутикови екземпляри амур, толстолоб, шаран, сом и така нататък притеглят феновете въдичари.

Отскоро езерото край регионалния център е зарибено с редките за нашите географски региони есетра и белуга, а някои от рибите са по над 25 кг. По общо мнение двата водоема са измежду от най-добре поддържаните в страната, а прекарванията край тях са същинска приятност за опитните и не чак толкоз опитни рибари.

Един от най-едрите шарани неотдавна е измъкнал от „ Кална кория “ опитният въдичар Николай Михайлов. Рибата е „ паднала жертва “ след близо едночасова битка. Още при удара майсторът й усеща, че в действителност става дума за голям образец. След като го измъква и поставя на кантара – ахва. Устройството регистрира 15 кг. „ Имаме много едри риби, особено сме пуснали и големи трофейни екземпляри. Уловените над 3 кг се пускат назад за отглеждане. 15-килограмовият шаран бе заловен на царевица “, споделя Мирослав Найденов – основен отговорник на язовира

„ Кална кория “ е единствено на двайсетина километра от регионалния център, в самия завършек на границата на Великотърновска област. Водоемът е арендован за 20 години и е считан за един от най-модерните у нас. Край него има дори безжичен интернет и цялостно осветяване за феновете на нощния лов на риба. Според изследванията водата от подземна река, която го зарежда, отива и до Мусинската пещера, а оттова до Никополис пъкъл Иструм.

Езерото „ Света гора “ е другият всеобщо посещаван от българи и чужденци обект.
Амбициозният план за него е на компанията „ Света гора – Велико Търново “. Водоемът е нает за интервал от 10 години от съсобственика на сладкарската компания „ Престиж “ Антон Танев. Според бизнесплана тук се осъществя инвестиция от над 120 хиляди лева и се отварят 12 работни места.

На по-късен стадий край водата ще се оформят къмпинг, лятно кино и дискотека.
Утвърдено притегателно място за рибари от цялата страна е и язовир „ Александър Стамболийски “, както и локалните реки Янтра и Росица.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР