Велико Търново. В навечерието на Деня на светите братя Кирил

...
Велико Търново. В навечерието на Деня на светите братя Кирил
Коментари Харесай

Кметът Даниел Панов връчи общинските награди „Култура“ и „Св. Патриарх Евтимий“

Велико Търново. В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май, с Награда „ Св. Патриарх Евтимий “ в няколко категории бяха удостоени заслужили учители от остарялата столица. Обявени бяха и носителите на общинската премия „ Култура “ – за ярки достижения и за най-успешен дебют, оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново .

Отличията бяха връчени от кмета на старопрестолния град Даниел Панов по време на тържествена гала, провела се в МДТ „ Константин Кисимов “. Решенията за наградените, гласувани от Великотърновски общински съвет, бяха оповестени от ръководителя на локалния парламент Венцислав Спирдонов. Церемонията бе почетена от доста учители и преподаватели, създатели и културни дейци, представители на институции и други.

В предучилищното обучение притежател е Албена Щаракова от ОУ „ Св. Патриарх Евтимий “. В начален стадий на обучение наградата е за Стефка Стоянова от ОУ „ Бачо Киро “. В категорията прогимназиален стадий кметът Панов връчи премията на Даниела Солакова-Атанасова от СУ „ Вела Благоева “, а в гимназиален стадий – на Георги Игнатов от ПМГ „ Васил Друмев “. В категория „ Колектив на годината “ с премия „ Св. Патриарх Евтимий “ бяха отличени екипите на Детска градина „ Райна Княгиня “ и ОУ „ Св. Патриарх Евтимий “.

С Награда „ Култура “ за ярки достижения бе почетен проф. Иван Станков – публицист и учител от ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “, книжовен историк, преводач на модерна румънска литература и професор по история на българската литература. В категорията за най-успешен дебют премията наградата младият художник Стоян Илев. Той е приключил ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “, където през днешния ден е и учител. Твори в областта на живописта, инсталацията и видеото.

Кметът Даниел Панов поздрави наградените, както и всички, които са се посветили на просветата, културата иизкуствата. „ Да си преподавател, да се посветиш на образованието, на културата и духовността - това е идея, в основата на която е родолюбието. Професиите, която сте избрали, не са като останалите. Бъдете сигурни, че в мое лице като кмет и като ръководител на Националното съдружие на общините в България имате съидейник. Благодаря ви, че сме дружно в още една идея – развиването на Велико Търново. И издигането на престижа на обичания ни град като историческа и духовна столица на България. С вашите мъдри препоръки и опит, с вашите хрумвания, с академичната общественост и поддръжката на обществениците дружно ще чертаем пътя на Велико Търново през идните години. А точно – Старата столица да е най-знаковият център на българщината, на българския дух, просвета и обичаи “, обърна се към дейците на просветата и културата Панов.

Празничната вечер приключи с режисура на оперетата „ Прилепът “ от Йохан Щраус, в осъществяване на надарените актьори от МДТ „ Константин Кисимов ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР