Велико Търново. В деня, в който Българската православна църква почита

...
Велико Търново. В деня, в който Българската православна църква почита
Коментари Харесай

Велико Търново: В село Балван отбелязаха 135 години от построяването на своята църква, която носи името на св. Иван Рилски

Велико Търново. В деня, в който Българската православна черква уважава успението на небесния настойник на България и на Велико Търново свети Иван Рилски, великотърновското село Балван означи 135 години от построяването и освещаването на своята черква. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Храмът в селото носи името на светеца. Великотърновският митрополит Григорий отслужи Света литургия и молебен за здраве, осветлен бе и празничен курбан.
Десетки поданици и посетители на селото почетоха празника и се поклониха пред парченце от мощите на Св. Иван Рилски, донесена особено за случая. Сред тях бяха заместник-кметът на Старата столица проф. Георги Камарашев, заместник-председателят на Великотърновски общински съвет Калина Широкова, кметът на село Балван Недьо Георгиев и други
Строителството на църквата в Балван стартира през 1882 година, а на 19 октомври 1883 година тя към този момент е приключена и осветена. Тъй като това става в деня на Св. Иван Рилски Чудотворец, храмът е наименуван на името на небесния настойник.
В края на предишния век стартира дарителска акция за реституция на църквата. Сградата е ремонтирана, възобновени са и стенописите. Десетки са благодетелите, които подаряват средства за идеята.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР