Велико Търново. Царевец се върна във времето на Средновековието. До

...
Велико Търново. Царевец се върна във времето на Средновековието. До
Коментари Харесай

Велико Търново: Международен фестивал на историческите възстановки се провежда в крепостта Царевец

Велико Търново. Царевец се върна във времето на Средновековието. До 30 юни, в това число, зад стените на крепостта се организира огромният Международен фестивал „ Средновековен Търновград ”. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Над 140 реконструктори от пет страни – България, Италия, Украйна, Сърбия и Румъния пресъздават бита, всекидневието, културата и традициите, войнското дело и уменията по времето на Второто българско царство и Европа в интервала XII-XIV век. Специален акцент е подложен върху кулинарията.
Фестивалът бе публично открит тази заран с показване на всички групи, а незабавно по-късно последва възстановка на завръщането на Иван Асен II на Царевец, прогонването на узурпатора Борил от средновековния столичен Търновград, след което най-славният търновски цар заема престола.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети огромния конгрес, поздрави участниците и прегледа всички шатри. Панов акцентира, че за малко време фестивалът се е утвърдил като едно от най-интересните събития в културния календар на града, привличащ участници и гости както от цяла България, по този начин и от чужбина. „ Културният туризъм не включва единствено визитите на една околност – цитадела или различен монумент на културата, само че и съпреживяване на историята, на духа на предишното, даже на всекидневието на нашите предшественици. Това става посредством фестивали като „ Средновековен Търновград ”, посредством исторически възстановки, концерти, посредством всяко едно събитие, което вдъхва живот на паметниците на културата ”, разяснява Панов.
Реенакторите демонстрират тайните на разнообразни занаяти - горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, произвеждане на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, разнообразни способи на тъкане. Посетителите могат да вземат участие в стрелби с лък и арбалет, да се забавляват със средновековни игри, музика и танци.
Приготвянето на войнска и манастирска кухня, аристократични гозби и храни с лечебни свойства също е във фокуса на фестивала. Организирани са кулинарни демонстрации на старинни предписания и технологии от интервала XII-XIV век. Посетителите могат да вкусят говеждо задушено, византийска леща със свинско в бял сос, средиземноморска рибена супа, маринована скумрия по манастирски, пушена пъстърва в мъх, ечемичен самун, дивечова яхния, кюфтенца с боровинки, средновековна арабска кухня и други Специално внимание е отделено на войсковата храна и на средновековната диетология и лечебните свойства на билките и подправките. Всеки може да опита медовина и бира по старинни предписания. Специална презентация, отдадена на българската кухня през Средновековието, направи доцент Иван Лазаров от Великотърновския университет. Повече от 30 години той изследва средновековната българска кулинария. Под негово управление се организира на практика урок по кулинарна история, в който се включиха възпитаници от Професионалната гимназия по туризъм „ Д-р Васил Берон “ в остарялата столица.
Най-мащабният феодален фестивал в България е проведен от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално сдружение ”Традиция ” – Регионален клон Велико Търново. Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, ще се заплаща единствено входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен за крепостта ще са вечерните събития до 21.30 часа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР