Велико Търново. Светият път“ на България започна от Велико Търново.

...
Велико Търново. Светият път“ на България започна от Велико Търново.
Коментари Харесай

Велико Търново: От старопрестолния град тръгна първия национален поклоннически поход в почит на Свети Иван Рилски

Велико Търново. „ Светият път “ на България стартира от Велико Търново. От старопрестолния град потегли първият народен поклоннически поход, отдаден на 550-годишнината от преместването на мощите на св. Иван Рилски от Търновград до Рилския манастир. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново .
Началото на самодейността бе обещано с литургия, която великотърновският митрополит Григорий отслужи в катедралния храм „ Рождество на св. Богородица “. Последва литийно шествие с иконата на небесния настойник на българския народ и столицата на Второто българско царство. В процесията се включиха кметът на Велико Търново Даниел Панов, историкът проф. Пламен Павлов, оглавяващ националния предприемчив комитет в поддръжка на поклонническото пътешестване, уредниците Евгени Коев и Паскал Пиперков и общо към 150 поданици на града – възпитаници, младежи, учители, общественици, представители на институции и други През крепостта Царевец шествието доближи до храмовете „ Св. Иван Рилски “ и „ Св. св. Петър и Павел “, където също имаше работа.
Даниел Панов разяснява, че националното поклонническо пътешестване е знак на дълбоката връзка на св. Иван Рилски с историческата и духовна столица на България – Велико Търново. Той благодари на уредниците, на съратниците на концепцията, измежду чиито основатели преди осем години е и самият Панов, на всички хора, работили за реализирането й.
„ Амбицията ни е поклонническият поход да се утвърди като годишна самодейност, която да притегля от ден на ден и повече хора. Походът „ Светият път ”, възпитава в родолюбие. Участниците ще имат неповторимата опция да повторят в модерни условия духовния и физически героизъм на тези наши предшественици, които в едни тежки времена и с действителен риск за живота си са пренесли мощите по целия 570-километров маршрут. Инициативата е израз на респект към св. Иван Рилски и славните българи от предишното, които даже в най-трудните и тъмни времена опазват българщината и християнската религия “, разяснява Даниел Панов. Кметът на Велико Търново е част и от националния предприемчив комитет в поддръжка на поклонническото пътешестване, обединил кметове на общини, общественици, интелектуалци и показали на институции от цяла България.
Проф. Пламен Павлов напомни, че преместването на мощите на св. Иван Рилски през 1469 година е един неповторим акт на национално единство и обединяване по българските земи, случил се още през XV век.
Евгени Коев разясни, че в продължение на 30 дни поклонниците ще изминат 570 километра. По думите му, в другите стадии и събития общият брой на участниците ще доближи 1500. Група от към 20 души ще извърви целия маршрут до Рилския манастир. Поклонниците носят икона, хоругва и плащеница с облика на св. Иван Рилски.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР