Велико Търново. Реномирано жури, включващо архитекти от шест държави, оценява

...
Велико Търново. Реномирано жури, включващо архитекти от шест държави, оценява
Коментари Харесай

Велико Търново: Архитекти от шест държави оценяват проектите за новия градски център

Велико Търново. Реномирано жури, включващо архитекти от шест страни, прави оценка плановете от целия свят, подадени в интернационалния архитектурен конкурс „ Ново сърце за остарелия град ”, който се организира във Велико Търново, оповестиха от пресцентъра на Общината. Професионалната конкуренция е инициирана от кмета на Старата столица Даниел Панов и касае бъдещото създаване на нов градски център, плануван върху територията на Старото военно учебно заведение.
Условията на състезанието предвиждаха подаването на планове да бъде до 20 юли. Предложенията трябваше да включват както градоустройствено решение за целия терен от 190 декара, по този начин и план за първата постройка – експозиционен център, чието строителство Община В. Търново е присъединила в капиталовата стратегия по Оперативна програма „ Региони в напредък ” 2014-2020. 75 000 евро е наградният фонд в професионалното съревнование.
Журито е с ръководител проф. Георгий Станишев. Негови членове са арх. Андреа Д’Антраси /Италия/, Хеле Джул /Дания/, проф. Доминик Роялд /Франция/, проф. Андрю Йеомен /Англия/, Андрей Чернихов /Русия/, основният проектант на Велико Търново Николай Малаков и архитектите от Старата столица Лора Бъчварова и Юрий Любомирски.
Журито към този момент прегледа на място терена на Старото военно учебно заведение и се срещна с особеностите на огромната градска територия. От 18,00 ч. през днешния ден в Голяма зала на Община Велико Търново е обществената лекция на арх. Андреа Д’Антраси на тематика “MAD Works, MAD Architects ”. Входът е свободен, обезпечен е превод на български език.
Класираните планове ще бъдат оповестени в събота /28 юли/ в 19,30 ч., когато стартира конференцията на журито. Брифингът ще бъде във фоайето на Етаж 3 в постройката на общината.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР