Велико Търново. Празник на хляба под надслов Никой не е

...
Велико Търново. Празник на хляба под надслов Никой не е
Коментари Харесай

Велико Търново: Празник на хляба под надслов „Никой не е по-голям от хляба” ще се проведе село Ресен на 6 юли

Велико Търново. Празник на хляба под надпис „ Никой не е по-голям от хляба ” ще се организира село Ресен на 6 юли. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Празникът се организира за седма година и ще стартира от 10.00 часа на 6 юли в салона на читалището.
Казват, че срещата на индивида с хляба стартира с раждането му и трае през целия му живот. Хлябът възпитава, вдъхва вяра в сложни и съдбовни дни и религия в бъдещето. Носи в себе си всички щастливи и тъжни, минали и сегашни мигове. Хлябът е знак на живота, обвързван е с традициите и бъдещето на поколенията. Историята на един народ е днешна и утрешна, а смисъла на хляба-непреходно. Хлябът заема основна част от менюто на българина. Колкото и богата да е трапезата, без неговия мирис и усет тя е незавършена. Българската поговорка: „ Никой не е по-голям от хляба “ е израз на огромното почитание и поклонение към хляба.
Празникът на хляба е с конкурсен темперамент в два раздела:
- достоверен фолклор с категории: песни, традиции и самостоятелно изпълнение;
- кулинария, където участниците показват домашно приготвени обредни хлябове, обичайни за даденото обитаемо място и сами аранжират масата си.
Участие в празника ще вземат 15 състава и 8 самостоятелни реализатори от 6 общини.
Компетентно жури ще прави оценка участниците в двата раздела.
Гост реализатори ще бъдат: Танцово студио „ ДИНАМИК ” при център за поддръжка и личностно развиване при Общински детски комплекс гр. Велико Търново, мъжка певческа група „ Г. Измерлиев ” към пенсионерски клуб „ Елена Грънчарова ” - Г. Оряховица, група за остарели градски песни към Клуб на пенсионера и инвалида „ Надежда ” - с. Ресен, Стоян Груев от с. Ресен
По време на празника всеки ще може да опита вкусните ресенски мекици и вареното сладко жито за здраве.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР