Велико Търново. Операта Вълшебната флейта“ е поредното седмо заглавие, включено

...
Велико Търново. Операта Вълшебната флейта“ е поредното седмо заглавие, включено
Коментари Харесай

Oперата „Вълшебната флейта“ за пръв път гостува в крепостта Царевец във Велико Търново на 26 август

Велико Търново. Операта „ Вълшебната флейта “ е следващото седмо заглавие, включено в афиша на VI Летен фестивал на българските оперни театри „ Сцена на вековете “ във Велико Търново. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Велико Търново от Общинската туристическа организация „ Царевград Търнов “. Музикалният театър от Волфганг Амадеус Моцарт ще бъде показан за пръв път под откритото небе на крепостта Царевец. Той е дело на Варненската опера и е последната опера на Моцарт.

„ Вълшебната флейта “ е писана в годината на неговата гибел – 1791. Операта е в две дейности, в известната по това време форма зингшпил, която включва по едно и също време говорни разговори и пеене. Създадена е по либретото на Емануел Шиканедер – прочут за времето си артист, режисьор, създател на пиеси, импресарио, както и ексклузивен познавач на гения на Волфганг Амадеус. Премиерата е на 30 септември в извънградския „ Freihaus Theater ”, а самият Моцарт дирижира оркестъра. Най-известните елементи от операта са дуетът на Папагено и Папагена и арията на Царицата на нощта за колоратурен сопран, която намира място и в Златната плоча на Вояджър от 1971 година с изпратените в Космоса записи, представящи културното многообразие на Земята.

Режисьор на спектакъла на Варненската опера е румънеца Антониу Замфир, сценографията и костюмите са на Ася Стоименова, а диригент ще е Стефан Бояджиев. В ролята на Памина на Царевец ще излезе великотърновската оперна певица и солистка на Варненската опера Мария Павлова. Тамино ще е Георги Султанов, Царицата на нощта - Пламена Гиргинова, Папагено - Иво Йорданов, Зарасто ще е Гео Чобанов, а Папагена - Лилия Илиева. В спектакъла ще вземат участие солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. След края, като подарък за феновете, ще бъде излъчен аудио- образния театър „ Царевград Търнов – Звук и светлина “.
Премиерата под намерено небе във Велико Търново ще е на 26 август от 21.00 часа.

„ Сцена на вековете “ 2021 продължава на 29 август с още един театър на Варненската опера - мюзикъла „ Човекът от Ла Манча “. На 4 септември на Царевец ще бъде изигран спектакълът „ Поетите и музиката “ на Пловдивската опера, а край на сезона ще сложи Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “ с мюзикъла „ Българи от остаряло време “ на 10 септември.

Летният фестивал е най-успешният и дълготраен културен план на Община Велико Търново, който се осъществя с поддръжката на Регионалния исторически музей и Общинска туристическа организация „ Царевград Търнов “. Музикалният конгрес е притежател на влиятелния лейбъл „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа “ 2021-2022.

Билети за спектаклите се оферират в мрежата на и в Туристически информативен център на ул. „ Христо Ботев ” № 5 във Велико Търново.
Луиза ТРАНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР