Велико Търново. Над 4 милиарда лева подобряват облика на българските

...
Велико Търново. Над 4 милиарда лева подобряват облика на българските
Коментари Харесай

Даниел Панов, НСОРБ: 4 милиарда лева от Европа подобряват облика на градовете и селата

Велико Търново. Над 4 милиарда лв. усъвършенстват образа на българските общини, градове и села. Това съобщи кметът на Велико Търново и ръководител на Националното съдружие на общините в Република България Даниел Панов при откриването на огромната конференция на локалните управляващи. На срещата кметовете вършат равносметка на мандат 2015-2019 година, оповестяват от пресцентъра на Община Велико Търново . Над 450 делегати – представители на локалната власт от всички нива, вземат участие във форума. Сред гостите са вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на районното развиване – Петя Аврамова, земеделието – Десислава Танева, околната среда и водите – Нено Димов, културата – Боил Банов, труда и обществената политика – Бисер Петков, заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и други.
Даниел Панов уточни, че все още българските общини работят по 1800 европейски плана на стойност над 4 милиарда лв.. В резултат на европейската взаимност са актуализирани стотици учебни заведения и детски градини, обществени услуги, доста е усъвършенствана градската среда и инфраструктура, пътищата, туристическата инфраструктура, ВиК-мрежите и оборудванията.
Направена бе и равносметка за 12-е години участие на България в Европейския съюз. В общините са осъвременени повече от 1500 учебни заведения, детски градини, лечебни заведения, културни, обществени, административни и многофамилни жилищни здания, актуализирани са над 900 км. пътища, усъвършенствани са над 17 млн. кв. м. паркова среда и зелени площи, укрепени са над 700 хиляди кв. м. свлачища и са построени над 70 хиляди линейни метри уреди за попречване на наводнения в обитаемоте ни места. Изградени са нови или рехабилитирани над 50 пречиствателни станции и над 5 хиляди км. водопроводна и канализационна мрежа, както и 19 районни системи за ръководство на отпадъците, обслужващи повече от 4 млн. души.

Всички села с достъп до европари от 2021 година

Пред сътрудниците си от локалната власт и пред вицепремиера Томислав Дончев Даниел Панов още веднъж повдигна тематиката за 19-е общини, които все още са изключени от обсега на Програмата за развиване на селските региони. Томислав Дончев акцентира, че през идващия програмен интервал 2021-2027 година не би трябвало да се позволява да има общини, които да останат без европейско финансиране. Така за дребните обитаеми места, които се намират в агломерациите към огромните градове, ще могат да бъдат привличани средства от Европейски Съюз за инфраструктура, канализация, ВиК-мрежи и други
Томислав Дончев очерта и целите – нововъведения и икономическо развиване, като уточни, че сигурно с по-голям размер ще бъдат оперативната стратегия „ Наука и обучение “ и „ Конкурентоспособност “. Вицепремиерът предложи проектирането на дейностите и европейските вложения да бъде по този начин направено, че да има мощен резултат и на общинско, и на районно равнище. Кметовете също показаха мнение, че в новия програмен интервал европейската взаимност следва да бъде генератор на стопански напредък.

Друга от обсъжданите тематики на огромния конгрес бе за решаването на проблемите с изоставените язовири. Кметовете получиха увещание, че до края на юли нужните законодателни промени ще минат на второ четене в Народното събрание, а посредством регионалните шефове страната ще става притежател на язовири от този вид.
След диалози със земеделския министър Десислава Танева стана ясно, че до есента ще бъде открито и уравновесено решение по отношение на мораториума за покупко-продажби със аграрни земи, когато става въпрос за капиталови планове и откриване на нови производства.
Осем общини ще получат в допълнение финансиране и за възстановяване на чистотата на въздуха – за монтиране на филтри, закупуване на нови отоплителни съоръжения за семействата и други.

Кметовете желаят програмата за саниране да продължи

„ Настояваме програмата за саниране на многофамилни жилищни здания да продължи. Общините я поддържат и ще продължат да го вършат, защото хората в действителност се нуждаят от сходна ефикасна обществена политика “, разяснява също Даниел Панов.
Едно от значимите достижения на Сдружението на кметовете през четиригодишния си мандат е изпълнителната власт да се допитва до локалната, когато се трансформира законодателството. Отчетено бе, че през последните 4 години държавните прехвърляния към общините са увеличени с близо 1 милиарда лева Необходимо е увеличение на средствата за поддържане на четвъртокласната пътна мрежа, както и за дофинансиране на делегирани действия за сметка на локалните. Общините ще разчитат отсега нататък страната да сътвори условия за разширение на личната им приходна база.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР