Велико Търново. Крепостта Царевец във Велико Търново за пета поредна

...
Велико Търново. Крепостта Царевец във Велико Търново за пета поредна
Коментари Харесай

Велико Търново: Вкусът и романтиката на Средновековието оживяват на Царевец

Велико Търново. Крепостта Царевец във Велико Търново за пета поредна година ще е натурален фон на Международния фестивал „ Средновековен Търновград “. От 28 до 30 юни битът, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век ще оживеят на историческия рид. В зрелищните възстановки ще вземат участие над 140 реконструктори от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново .
Най-мащабният феодален фестивал в България е проведен от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално сдружение „ Традиция ” – клон Велико Търново.
Тази година във фокуса на форума са усетът и кухнята на междинните епохи. Участниците на място ще подготвят ястия от епохата на Второто българско царство, Византия, Англия, Русия, Скандинавието и Средиземноморието. За посетителите ще има специфични дегустации, на които ще може да се опита още медовина, бира, манастирска и войскова храна от интервала XII-XIV век.
В дните на фестивала на Царевец ще бъде показан животът на средновековния град и разнообразни занаяти - горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, произвеждане на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, разнообразни способи на тъкане. Посетителите ще могат да се включат в стрелби с лък и арбалет и да се забавляват със средновековни игри, музика и танци. За първи път ще се организира военен шампионат „ Болярски меч “, ще има реорганизация на завръщането на славните средновековни войни от поход, забавни ще бъдат бойните демонстрации „ Справедливо отмъщение “ и други
Програмата на фестивала ще стартира на 28 юни /петък/ от 19.30 часа с концерт и огнено шоу „ Звезди над феодален Търновград ” в Двореца на Царевец, с присъединяване на българската група „ Ериней “ и украинските трубадури „ Spiritual Seasons “.
Официалното разкриване на Международен конгрес „ Средновековен Търновград ” 2019 е в 10.00 часа на 29 юни /събота/ на площад „ Цар Асен I “ пред крепостта Царевец, където ще се показват всички български и задгранични участници.
Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като ще се заплаща единствено входната такса за архитектурно-музейния резерват.
С вход свободен за крепостта ще са вечерните събития на 28 и 29 юни от 18.30 до 21.30 часа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР