Велико Търново. Кметът Даниел Панов откри античния фестивал Нике –

...
Велико Търново. Кметът Даниел Панов откри античния фестивал Нике –
Коментари Харесай

Велико Търново: Кметът Даниел Панов откри античния фестивал „Нике – играта и победата”

Велико Търново. Кметът Даниел Панов откри античния фестивал „ Нике – играта и успеха ”. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Античният фестивал „ Нике – играта и успеха ” върна античния град Никополис пъкъл Иструм в епохата на Римската империя. Четвъртото издание на форума се организира през днешния ден и на следващия ден, а единствено за половин ден архитектурно-музейният резерват, намиращ се на 20 километра от Велико Търново, притегли над 1000 гости.
Фестивалът бе открит от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Заедно с него бяха кметицата на с. Никюп Йорданка Атанасова, шефът на Регионалния исторически музей Иван Църов, издателят и общински консултант Нейко Генчев, археолозите доцент Павлина Владкова и Калин Чакъров.
Даниел Панов поздрави уредниците, както и участниците – групи за възстановки от цяла България. Той акцентира, че фестивалът „ Нике – играта и успеха ” за малко време е съумял да се утвърди като познато събитие в цяла България и има огромна роля за нараствания туристически интерес към Никополис пъкъл Иструм и въобще – към Велико Търново.
В продължение на два дни в Никополис ще бъдат пресъздадени животът по българските земи през Античността, римо-дакийските и римо-готските войни, одобряването на християнството, занаятите, игрите и военното дело. Ще има и възстановки на антични ритуали – сватби, изгаряне на клада и други В програмата са планувани пешеходни турове, игри с публиката, атрактивни занимания за деца. Посетителите, които са пристигнали със лични антични костюми, ще бъдат отличени с награди.
Фестивалът е проведен от Сдружение „ Бъдеще за Никоп ”, Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в Старата столица, Кметство – с. Никюп, Сдружение „ Мос Майорум Улпие Сердице ” – София.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР