Велико Търново, където румънският е най-често срещаният език и румънското

...
Велико Търново, където румънският е най-често срещаният език и румънското
Коментари Харесай

Вестник Адевърул: Велико Търново - румънското място под прикритие

Велико Търново, където румънският е най-често срещаният език и румънското " място под прикритие ".

" Велико Търново, градът в България, където румънският е най-често срещаният език, румънското място " под прикритие ", написа румънският вестник " Adevărul " и не пести похвали към столицата на Второто българско царство като магнит за туристи, назовава го " най-красивия " град в България. 

Ако възнамерявате да предприемете градска отмора доста покрай Румъния с кола, тогава българският град Велико Търново е в действителност специфична и налична дестинация ".

Според статистиката на локалните управляващи средногодишно във Велико Търново идват над 100 000 румънци, като имат всички учредения за това. Във Велико Търново цените и изискванията за настаняване са доста положителни, обслужването в заведенията за хранене е безупречно, сервитьорите знаят британски, храната е доста добра, както на цена, по този начин и на усет - образец за безукорен туристически мениджмънт. Градът има какво да предложи от културна позиция, с няколко забележителности, които си коства да видите. 

Първото усещане след изминаването на 180-те километра сред Букурещ и Велико Търново е, че сте пристигнали в скришен румънски град. В най-красивия град в България няма улица или ресторант, където да не чуете румънски език. Какъв абсурд: най-чутият език по улиците на Велико Търново не е българският, а румънският. Първи съвет: в случай че желаете да отседнете във Велико Търново, изберете хотел в остарелия град, който разполага и с паркинг. В никакъв случай не е целесъобразно да се паркира по улиците в региона, тъй като в остарелия град постоянно се качват погрешно паркирани коли. Във Велико Търново е най-приятно да опознаете града пешком: дистанциите сред забележителностите са дребни, а улиците и пейзажите са възхитителни.

Спокойствие и сигурност  

Считан за историческа и културна столица на България, именуван " Градът на царете ", Велико Търново има трихилядолетна история. Бивша столица на българската земя сред 12-ти и 14-ти век, Велико е с рядка архитектура с доста здания, цялостни с неописуем сексапил, доста зеленина и тихи хора. От 1965 година към първичното име Търново е добавена думата Велико, което значи " огромен ", в чест на обстоятелството, че градът е бил столица на България преди няколко века. 

Въпреки че тук непрекъснато идват доста туристи от цялостен ​​свят, отпред с Румъния, Велико Търново е спокоен, безвреден и нешумен град. Град, в който през четирите дни на минипрестоя не чух даже опит за клаксон и не видях нервозен водач.

На процедура, още от първите 100 стъпки, направени пешком, градът ви дава чувство за благоденствие, за релакс. Пресечен от река Янтра, която клати през остарелия град, само че и през новия регион, Велико Търново е ситуиран на три хълма: Царевец, Трапезица и Света гора. 

Уважението към историята и предишното на жителите и управляващите се вижда и в уличното изкуство, в десетките фрески, съвършено интегрирани в градския пейзаж, доста от които са въодушевени от фолклора и митологията на региона. Тук можете да видите десетки занаятчийски работилници, където можете да закупите всичко - от красиви дърворезби до разнообразни ризи и шалове. 

И с изключение на удовлетворението от закупуването на нещо достоверно, можете да видите майсторите на работа – едно в действителност особено образно преживяване. През Средновековието Велико Търново е един от европейските градове с процъфтяваща просвета, станал прочут с така наречен " Търновска художествена школа “, известна с изкуството на разработване на икони и фрески, само че и с превъзходната си архитектура. 

Обилен обяд

След разходка из центъра на града, кулинарна спирка е натурален вид, а предлагането на заведения за хранене в остарелия център на града е разнообразно. Има няколко ресторанта, които оферират превъзходна панорама към града, само че също по този начин и евтина, вкусна храна, която се предлага в великодушни порции. 

Един потребен съвет: в случай че отивате с няколко другари или няколко фамилии, кажете през цялото време, че желаете поръчката ви да бъде взета самостоятелно или фамилно и сметката да ви бъде донесена същата. Това е по този начин, тъй като сметката идва на български и в случай че не знаеш езика, е доста мъчно да разпознаеш и след това да споделиш какво е консумирал всеки от хората на масата. И в случай че не плащате с карта, значимо е да имате пари в брой. 

Що се отнася до цените, изобилен обяд за трима души, в това число десерт и питиета, коства еквивалента на към 200 леи или към 80 лв..

Царевец, крепостта на царския държател

Най-важната забележителност във Велико Търново е средновековната цитадела Царевец, ситуирана на едноименния рид. Пътуването от центъра на града до крепостта лишава най-много 15 минути, а визитата на крепостта, в действителност внушителна и грандиозна, си заслужава всяка стъпка там.

Построена е през първата половина на 12-ти век, сред 1185 и 1393 година Царевец е основната цитадела на българската земя, учредена след въстанието на братята Петър и Асен, в която се обитават както царските, по този начин и патриаршеските дворци, постоянно сравнявани с Рим и Константинопол като великолепие.

Естествената непристъпност на хълма Царевец обуславя построяването на крепостта на това място, а доста комплицираната отбранителна система обезпечава сигурността на живеещите в крепостта. През 1393 година е обсаден в продължение на три месеца от османската войска, преди да бъде високомерен и опожарен, което бележи рухването на Българското царство.

Реставрацията на крепостта Царевец стартира през 1930 година и приключва през 1981 година, когато се навършват 1300 години от основаването на българската страна. Главният вход на крепостта е от западната страна и е предпазен от четири поредни врати, ситуирани в толкоз кули. В разцвета си е имало преносим мост пред първата врата. 

Изкачвайки хълма до върха, можете да посетите Патриаршеската катедрала " Възнесение Господне ", възобновена сред 1978-1981 година Интериорът е декориран с стенописи и мозайки, изобразяващи значими моменти от историята на българския народ, изпълнени през 1985 година от Теофан Сокеров в извънредно напредничав жанр. Заради изографисването, което не съблюдава обичайните мостри, катедралата не е осветена.

Патриаршеският комплекс, издигнат на най-високата част на хълма, е бил заобиколен преди съвсем седем века от други крепостни стени и отбранителни кули и е помещавал библиотеката, административните служби, квартирата на патриарха и килиите на монасите. 

Археологическите изследвания през последните десетилетия на хълма Царевец разкриха основите на няколкостотин жилищни здания, в това число някогашния царски замък, както и основите на 22 църкви и четири манастира.

Хълмът Царевец, на който се намира известната цитадела, е прочут и с един злокобен подробност. През 13-14 век на по-висока околност, наречена Скалата на изтезанията, са отвеждани предатели, които са избутвани отсам и са падали стотици метри до река Янтра. Дори патриарх Йоаким е екзекутиран по този метод през 1300 година от цар Теодор Светослав.

Кулата, където е бил затворен императорът на Константинопол

Обектив с доста забавна история е кулата Бодуен, ситуирана в края на крепостта Царевец. Кулата е кръстена на Бодуен, граф на Фландрия и император на Константинопол (1204-1205), който е хванат от йонийския цар Калоян след борбата при Адрианопол през 1205 година и е затворен тук. 

Според няколко исторически източника и писмо, изпратено от Бодуен до брат му, брачната половинка му Йоница Калоян се влюбва в фамозния пандизчия и го посещава няколко пъти скрито, предлагайки двамата да избягат и да отидат във Фландрия. Въпреки това, Бодуен отхвърля предлагането, запазвайки рицарската си чест, факт, който си навлича гнева на брачната половинка на Йоница Калоян и форсира края му. 

Кулата, в която прекарва последната част от живота си, е възобновена през 1933 година по план на българския проектант Александър Рашенов. Сградата и през днешния ден притегля доста гости, които изкачват няколко десетки стръмни стъпала, с цел да я посетят. 

Между историята и илюзиите  

За тези, които желаят да се пренесат от историята към... илюзиите, тогава разновидността се назовава Музей на илюзиите, който се обитава в постройка тъкмо в центъра на Велико Търново. Музеят разполага с повърхност от 500 квадратни метра и повече от 100 оптични и физически илюзии, от холограми и 3D картини до обърната камера. Преобладаващата част от посетителите са деца - които без съмнение споделят, че Музеят на илюзиите в Букурещ е доста по-завладяващ и забавен от този във Велико Търново. 

И след историята и илюзиите, разходката по най-старата и красива улица във Велико Търново е очарователно прекарване. Още с първите стъпки по улица " Гурко ", кръстена на съветски военачалник, освободил града от турско господство по време на Освободителната война през 1877 година, се чувствате като че ли сте се върнали обратно във времето. Това без подозрение е най-живописната, само че и най-потъпканата от туристи и локални поданици улица, ситуирана единствено на няколкостотин метра от центъра на града. От едната и от другата страна на улицата можете да видите стотици остарели и очарователни къщи. Разбира се, има и изключения, някои от къщите са неподдържани и с опадала мазилка. 

От улица " Гурко " можете да видите, на рид, заобиколен от река Янтра, най-важният монумент във Велико Търново: Паметникът на Асанести, който е повдигнат през 1985 година във връзка 800-годишнината от антивизантийското въстание на братята Петър и Асен. Двамата основават царство, което в първата половина на 13 век доближава до Белград и Адриатическо море. За да стигнете до паметника би трябвало да извършите съвсем километър обиколка и да преминете по мост. Но паметникът в действителност е специфичен и си заслужава да се види. Между конните скулптури на тримата братя има огромен меч, знак на средновековната мощност на България. 

В подножието на крепостта Царевец се намира един в действителност неповторим парк: Мини България, единственият парк с макети на исторически и естествени монументи в страната на юг от Дунава. Паркът е открит през 2017 година, разполага с общо 15 хектара, в доста добре озеленен регион, с изложени не по-малко от 70 модела на разнообразни известни забележителности в България. Румънските туристи получават в цената на билета справочник на румънски език, в който са разказани всички цели, ситуирани в парка. Колекцията от макети е основана от екип от над 20 професионални архитекти, дизайнери и художници, като всеки е лишил сред три и шест месеца, с цел да бъде приключен. 

Сред неповторимите забележителности, на които можете да се полюбувате в смален тип са пристанище Варна, летище Варна, плаж с хотели Златни пясъци, площад Независимост в София и, несъмнено, крепостта Царевец. В парка има и модел на обект от огромно значение за румънците: замъкът на кралица Мария от Балчич, подробно реконструиран в дребен мащаб, направен от PVC.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР