Велико Търново. Дарение от 113 тома литература получи Регионална библиотека

...
Велико Търново. Дарение от 113 тома литература получи Регионална библиотека
Коментари Харесай

Велико Търново: Дарение от 113 тома литература получи Регионална библиотека „П. Р. Славейков“

Велико Търново. Дарение от 113 тома литература получи Регионална библиотека „ П. Р. Славейков “ във Велико Търново, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . Книгите са предоставени от интернационалната дамска организация „ Зонта Интернешънъл “. Изданията са безплатно дарени на организацията от фамилията на огромния български публицист и драматург Йордан Радичков във връзка нейния 100-годишен празник. Инициатор на дарението е синът на писателя Димитър Радичков и Академичното издателство „ Проф. Марин Дринов “ при Българската академия на науките. То включва проучвания, монографии, справочници, учебници в региона на историята, правото, стопанската система, образованието, точните науки, литературата, религията и художествената литература. Дамите от своя страна дават литературата на великотърновската библиотека и на Държавен военноисторически списък – Велико Търново, като дарението на Държавен списък включва 22 издания.
„ Тези книги сега ги няма на книжния пазар, а това са издания, които са нужни за нашите читатели. Изключително доста ни радва фактът, че те ще постъпят във фонда на библиотеката. Тук да вземем за пример има един български диалектен атлас, който на книжния пазар няма да се появи скоро, а в това време е нужен за експертите и за студентите, които учат лингвистика. Всяка една книга, като заглавие, беше прегледана авансово от нашите експерти. Всичките издания, които участват в това подаяние, са книги, които ще бъдат действително потребни и на профилираната читателска публика и на необятната читателска публика “, уточни шефът на великотърновската библиотека Иван Александров.
Благодарност за дарението изрече и шефът на Държавен военноисторически списък – Велико Търново Светлин Радев. „ По-ограничени са формите за попълване на издания в нашия библиотечен фонд и по тази причина постоянно приветстваме такива начинания. Те следва да са образец за едно отношение към историческото и културно завещание. Това е жест към Държавния военноисторически списък – едно институция, което търновци не всеки път осъзнават като благосъстояние в нашия град и не всеки път се възползват от него. Тази демонстрация доста ме радва тъкмо в посока на това, че е образец за едно отношение и самопризнание към институция “, уточни Светлин Русев.
Председателят на дамската организация Красимира Коцева получи свидетелства за дарения и от двете институции, а шефът на библиотеката и връчи и почетен знак за партньорство.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР