Велико Търново. 80 изпълнители ще вземат участие в 16-тия Международен

...
Велико Търново. 80 изпълнители ще вземат участие в 16-тия Международен
Коментари Харесай

Велико Търново: 80 изпълнители ще вземат участие в 16-тия Международен конкурс „Сребърна Янтра“

Велико Търново. 80 реализатори ще вземат присъединяване в 16-тия Международен конкурс „ Сребърна Янтра “, който ще се организира във Велико Търново. Това заяви уредникът на състезанието Румяна Начева, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . В четири възрастови групи ще се състезават реализатори на възраст от 5 до 25 години от Италия, Кипър, Молдова, Румъния, Швейцария, Босна и Херцеговина, Словения и България. Конкурсът ще се организира в последните дни на месец септември – от 27 до 30 септември на сцената на МДТ „ Константин Кисимов “.
„ Конкурсът „ Сребърна Янтра “ е един от дребното в България, които се организира след предварителна селекция. Винаги позволяваме по 20 реализатори във всяка една от 4-те възрастови групи, тъй че още веднъж ще забележим 80 селекционирани млади гении, на възраст от 5 до 25 години “, добави Румяна Начева. Тя уточни, че най-малкият реализатор тази година е на 5 години – Алексема от град Бургас.
Конкурсът се организира в два тура. Първият тур е осъществяване на българска ария или на ария на езика, който се приказва в страната, от където идва участникът. Във втория тур реализатори би трябвало да изпеят ария на непознат език.
Откриването е на 27 септември, а Гала концертът на лауреатите е в последната вечер – 30 септември. Автори на статуетката Гран при са Чавдар Велчев и Адриан Новаков. Голямата премия е съпроводена от парична сума от 1000 лв.. Председател на журито още веднъж ще е Силвия Кацарова. Членове са Роко Палацо – продуцент на Roxyl Music – Италия, Каталин Даскалу – продуцент от Румъния, проф. доктор Родика Рошиору – вокален възпитател от Молдова и Христо Паскалев – Паскал – поп реализатор, член на F.I.D.O.F. За първи път като членове в журито влизат изпълнителката Християна Лоизу и музикалният шеф на Представителния отбор на Въоръжените сили на Република България.
Румян Начева напомни, че през годините носители на Гран При „ Сребърна Янтра “ са били Пламена Петрова, Ирина Костина от Молдова, Пламен Пътов, Стела Ботез от Молдова, Ванеса Илиева, Ирина Василкова от Молдова, Олга Горчински от Молдова, Ана-Мария Янакиева, Флория Цанкова, Елхаида Дани от Албания, Клаудия Чикатери от Италия, Ева Бото от Словения, Николета Скарпинелла от Италия, Радко Петко, а минлата година притежател на наградата стана Росела Зитиело от Италия.
Конкурсът „ Сребърна Янтра “ се предава непосредствено в действително време по интернет, в YouTube-каналa „ Silver Yantra “.
Организатори на Международия конкурс за млади реализатори „ Сребърна Янтра ” са съдружие „ Сребърна Янтра – 2003 ”, Община Велико Търново и Договор за Европейския съюз „ Румина ”. Конкурсът се организира по патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов и на министърът на защитата Красимир Каракачанов.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР