Великият български футболист Христо Стоичков, кметът на Пазарджик Тодор Попов

...
Великият български футболист Христо Стоичков, кметът на Пазарджик Тодор Попов
Коментари Харесай

Росица Кирова, Тодор Попов и Христо Стоичков откриха Градината на света в Пазарджик

Великият български футболист Христо Стоичков, кметът на Пазарджик Тодор Попов и зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова публично откриха “Градината на света ” на гала в града. Заедно с тях бяха олимпийските шампионки по плуване - Таня Богомилова и по карате - Ивет Горанова и Йована Прекович, съобщи БНР.

Идеята за градина с дървесни и растителни типове от целия свят е на управлението на Община Пазарджик и се осъществя с поддръжката на посланици, консули и други дипломати в България. " Градината на света " има за цел да насочи ясно обръщение, надскачайки разликите сред обособените страни и подавайки ръка в търсене на допирни точки сред всяка една просвета, общественост и език. И не на последно място – в тези сложни времена хубостта на градината ще обезпечи ъгъл за естетика, примирение и приятност на всеки неин посетител, ще въодушевява, образова и предлага несравнимо странствуване без граници!

В края на 2022 година планът получи благословията на папа Франциск, откакто кметът на Община Пазарджик Тодор Попов го срещна с самодейността и му подари златен житен клас – знак на Градината на света.

Стотици поданици и посетители на града участваха на събитието. По мотив откриването Негово преосвещенство знеполски свещеник Арсений отслужи молебен за здраве, благоденствие и мир, а осъществяване на превъзходните момчета и девойки от Представителен танцов състав “Чудесия ” с хореографи Таня и Димитър Димитрови посрещна присъстващите.

Великият Карл Люис ще открие своя специфичен ъгъл в “Градината на света ” по-късно през днешния ден още веднъж в компанията на кмета Тодор Попов и Христо Стоичков, както и доста посетители на Пазарджик. 9-кратният олимпийски първенец имаше механически проблем с един от трите си полета на път към България, което го забави с няколко часа.

“Горди сме през днешния ден, тъй като една от нашите фантазии към този момент е реалност. Това извънредно красиво място, което всички заслужаваме. Идеята, която искахме да представим, е, че в тези дни на провокации, можем да бъдем обединени към една красива концепция и всички да бъдем на едно място. Благодаря на всики страни, както десетки и стотици хора, които ни поддържаха в този план, тъй като зад него стои голям труд. Това не е всичко – това място ще продължи да се разраства. И по този начин тя ще стане най-голямата и красива градина в Европа ”, сподели кметът на Община Пазарджик Тодор Попов.

“Радост и чест да бъда тук измежду вас. Убедена съм, че с всяка последваща година това място ще събира всички нас, всички поданици и посетители на Пазарджик. За мен е чест да открия Младежкото пространство в тази градина ”, добави зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

“За мен през днешния ден е доста специфичен ден, защото преди една година дружно с господин Попов погледнахме часовниците си и си казахме – след една година тази градина ще бъде реалност. Благодаря по тази причина, което вършиме и продължавате да вършиме за този град. За мен е чест да видя това, което са постигнали архитектите и проектантите на това място. Искам да се радвате и в никакъв случай да не забравяте, че когато минете по тези алеи, това е създание на българи. Винаги съм се гордял, че съм българин и в никакъв случай не съм го забравял ”, обърна се към присъстващите носителят на Златната топка за 1994 година Христо Стоичков.

Последва публично рязане на лентата на специфичния ъгъл на Христо Стоичков, който е под формата на №8 и е засаден с определени от него растителни типове. Камата дружно с кмета на Община Пазарджик Тодор Попов и Росица Кирова участваха в откриването на градината на всички страни, подкрепили плана досега – Вакитана, Гърция, Кипър, Италия, Мароко, Сърбия, Грузия, Беларус, Молдова, Палестина, Ирак, Малтийски медал.

Друг от героите от американското лято през 1994 година – Ивайло Йорданов, преряза лентата на градината на някогашния португалски национал Бето Пимпарел, защото двамата са свързани със Спортинг (Лисабон), чиято легенда е българинът. Събитието завърши с обичайните фотоси и подписи от страна на Христо Стоичков, който по-късно през днешния ден още веднъж ще се завърне в “Градината на света ” и дружно с Карл Люис и кметът на Пазарджик Тодор Попов ще открият градината на 9-кратния олимпийски първенец. Освен това Стоичков и Карл Люис ще възпламенят Вечния пламък на мира.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР