Великденската трапеза тази година ще бъде значително по-скъпа и това

...
Великденската трапеза тази година ще бъде значително по-скъпа и това
Коментари Харесай

Великденската трапеза тази година – значително по-скъпа и затова по-оскъдна

Великденската софра тази година ще бъде доста по-скъпа и това допуска, че ще бъде по-оскъдна от артикули. Бързата равносметка с продуктите, нужни за нея, демонстрира, че при всички се следи забележителен растеж. Това разясниха в изявление за Българска телеграфна агенция икономическият анализатор Петър Мишев и анализаторът Цветомила Иванова от Института за обществени и синдикални проучвания и образование (ИССИО) към КНСБ в навечерието на празника.

Боядисаните яйца, козунакът и агнешкото месо са главните храни, които участват на трапезата за Възкресение Христово.

Каква е годишната инфлация при тях?

„ Да стартираме с повишаването на яйцата, по междинна цена на яйцата през март 2023 година съгласно GlobalProductPrices.com България е на 4-о място измежду 81 страни от целия свят.

Според проучването на дребната потребителска кошница през месец март отчитаме растеж при яйцата с 95 на 100 по отношение на март 2022 година в огромните търговски вериги. Това шоково повишаване се удостоверява и от цените на едро през същия интервал, където яйцата записват растеж от 65 на 100 “, показаха анализаторите.

По думите им, в случай че проследим главните съставки за изработка на козунак, с изключение на за яйца, прибавяме разноски за брашно, при което има годишен растеж от 12,8 %, прясно мляко, което нараства на годишна база с 48 %, и захар, при която повишаването доближава 67 % по отношение на 2022 година Като прибавим индустриални разноски, труд, електричество, бензин –

цената на първокласен козунак, изработен от същински артикули, доближава над 20 лева./кг. Агнешкото месо в питателните магазини през март тази година коства към 25 лв/кг.

За съпоставяне, преди година за Великден сме го купували за не повече от 20 лева./кг.

Всички тези сметки демонстрират, че за Великденската софра ще са нужни към 105 лева, като не включваме салати, питиета и сладкиши. Така че все по-малко семейства ще могат да си разрешат тази софра заради ниските приходи и сложното справяне с растящите цени, разясняват Петър Мишев и Цветомила Иванова.

От Института обичайно показват резултати от регулярното си тримесечно проучване за издръжката на живота. За първото тримесечие на 2023 година данните ще бъдат оповестени след празниците.

„ Според данните от извършеното проучване в края на месец март 2023 година още веднъж виждаме повишаване на цените на стоките от дребната потребителска кошница. Темпът се задържа, само че повишаването остава високо, изключително за нискодоходните групи. Притеснителен остава фактът, че

цените на главните артикули и услуги в България доближават европейските, до момента в който приходите и в частност минималната работна заплата, остават доста по-ниски от средноевропейските “,

акцентираха анализаторите. Националният статистически институт последно разгласи публично 16 % годишна инфлация и закъснение на темпа ѝ, какво се случва с персоналната ни инфлация?

Официалната годишна инфлация за 2022 година от 16 %, измерена през Индекса на потребителските цени (ИПЦ), е най-високата стойност за страната през последните 25 години. През последните няколко месеца се следят процеси по нейното усмиряване, което рефлектира в понижение на темпа на повишаването ѝ – наклонност, която може да се одобри за позитивна, разясниха наблюдаващите.

Въпреки това стойностите на инфлацията остават прекомерно високи, което води до продължаваща във времето загуба на покупателна дарба

от страна на българските жители. Или по-простичко казано, в случай че през днешния ден инфлацията на избрана стока е 15 на 100, а от другия месец е 13 на 100, това не значи, че продуктът е станал по-евтин. Напротив, цената му продължава да нараства, само че просто с по-малки стъпки, дадоха образец от ИССИО.

Анализаторите обясниха, че потреблението на междинната големина е средство, посредством което по-добре може да бъде систематизирана една информация от данни, само че тя в огромен % от случаите изкривява действителната картина.

„ Личната инфлация зависи от съответните артикули и услуги, които използва обособеното домакинство.

Така че според от съответната потребителска кошница, може да се дефинира и съответната персонална инфлация. Но без значение от това при кое домакинство какъв резултат ще излезе, едно е несъмнено – персоналната инфлация на семействата с ниски приходи е най-висока, тъй като те използват набор от артикули от първа нужда, при които повишаването на цените е най-значително “, споделиха Цветомила Иванова и Петър Мишев.

Какви съгласно специалистите могат да бъдат съответните ограничения за преодоляването на цените и във връзка с приходите?

„ Основната стъпка за преодоляването на цените е изсветляването на целия развой по ценообразуването,

като основна ролята в него би трябвало да играят виновните за това държавни институции. Предвид публично публикуваната информация през последните два месеца от представители на служебното държавно управление за съществуването на основни по мащаб нелоялни търговски практики е значимо тези органи да защитят публичния интерес и интереса на потребителя. Представянето на цените по системата „ нето – нето “, правилото на взаимност по цялата верига посредством въвеждането на идентични периоди на смяна на цените и погашение на доставките, както и недопускането на появяването на входни бариери за влизане в даден бранш, са принадлежности, посредством които да се повлияе сполучливо на цените “, считат те.

Според КНСБ системата „ нето – нето “ ще разреши съответното съпоставяне на себестойността на обособените артикули без съществуването на разнообразни административни разноски като реклама, логистика, складово предпазване.

Въвеждането на идентични периоди на смяна на цените и на погашение за доставка по цялата верига пък ще помогне да се отстрани опцията за завишаване на цените сред обособените участници.

Трудната опция за нахлуване на нови участници, в композиция със подписани дълготрайни контракти, основават изискванията за картелни преговори.

Според анализаторите от ИССИО към КНСБ, по отношение на приходите най-важната стъпка в този момент е приемането на Бюджет 2023, който да разреши провеждането на съответна политика за компенсиране на покупателната дарба на семействата у нас.

„ Необходимо е в секторите и сферите, където покачването на приходите на хората е било по-малко от 28 % (натрупаната инфлация за последните две години), те да бъдат обезщетени с разликата до нея. Също по този начин би трябвало да се планува и в допълнение нарастване от 10 % през 2023 година за да се покрие предстоящото равнище на повишаване на цените през актуалната година, тъй че да се запазят приходите на българските жители “, акцентираха от Института.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР