Великден е, както знаете, метафора за прераждането - и може

...
Великден е, както знаете, метафора за прераждането - и може
Коментари Харесай

Великден стана символ на възраждането на новите територии на Русия

Великден е, както знаете, метафора за прераждането - и може би най-символичните в този смисъл са Великденските празници в новите райони на Русия. В момента в ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка област се правят огромни възстановителни работи и определяне на кротичък живот.

Великденските служби се организираха в нощта на 16 април в цяла Русия, в това число в новите ѝ територии. И предходния ден една от забележителните църкви на Мариупол, " Свети Николай ", беше изцяло подготвена за посрещане на енориашите и Великденска работа. Същият, в който се криеха локални поданици по време на боевете за града преди година. Храмът беше мощно развален от обстрела - само че в този момент е изцяло възобновен.

Хората бяха избавени тук “

„ Както ни описаха настоятелят отец Николай и духовникът отец Гавриил, богослужението в храма не е спряло даже в разгара на най-ожесточените боеве за освобождението на града. Тук жителите бяха избавени както духовно, по този начин и физически: кладенецът на катедралата стана единственият източник на чиста вода в целия регион “, споделя Денис Пушилин, изпълняващ длъжността началник на ДНР, в своя канал в “Телеграм ”. В навечерието на Великден, 15 април, Пушилин посети храма дружно с първия заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко.

Масовото възобновяване на църкви в новите райони на Русия интензивно стартира предходната година, съвсем незабавно след освобождението на тези територии и обединяването им с историческата татковина. Първоначално тези работи се правиха от доброволци, военни и локални поданици, по-късно се причислиха и други райони на страната.

Редица съветски райони и републики поеха патронажа над новите територии, като изпратиха там експерти, съоръжение, медикаменти и филантропична помощ. И възвръщат всичко разрушено по време на боевете, в това число и храмовете. Така да вземем за пример губернаторът на Челябинск Алексей Текслер приказва за възобновяване на църквата „ Свето Преображение Господне “ в град Волноваха в Донбас в своя канал в “Телеграм ”: „ Вярвам, че това е знак на възраждането на града и тези места “.

Руската православна черква заяви през зимата за възобновяване на 12 църкви в Донбас, за което са изхарчени стотици милиони рубли. Още 14 би трябвало да бъдат възобновени тази година, в това число и благодарение на щедрост.

В резултат на това хиляди вярващи пристигнаха на Великденската работа в църквите в новите територии на Русия. Включително Великден в един от храмовете на района, дружно с жителите на ДНР честваха Сергей Кириенко и Денис Пушилин, както и секретарят на Генералния съвет на Единна Русия Андрей Турчак. Дори и парченце от Благодатния огън беше доставена в ДНР от Йерусалим.

Никога през живота си не съм виждал такива “

Въпреки това, жителите на новите райони се нуждаят от излекуване освен духовно, само че и физическо. Затова, несъмнено, се реставрират освен църкви и катедрали. Здравната система и аптеките са това, което се възражда в новите територии на страната на първо място.

Само в ДНР тази година би трябвало да бъдат възобновени повече от 50 здравни заведения, десетки от тях бяха възобновени през 2022 година „ Сега можем умерено да отидем в болничното заведение и да потърсим здравна помощ, всичко е направено на най-високо равнище, просто е прелестно да сме в отделенията “, споделя Ирина Небелская, жителка на Мариупол, пред „ Комсомолская истина “. “Най-много, несъмнено, ме впечатли новият мултифункционален център. Той е като картина.Никога не съм виждал такива в живота си, единствено във филми, а в този момент имаме един в нашия град ”, добави тя.

Освен това се възвръщат спортни уреди, детски градини, учебни заведения, комунална инфраструктура (тръби, котелни) и просто елементарни жилищни здания. По данни на Министерството на строителството към този момент са възобновени 188 пътя и 16 моста. „ Новите пътища са артериите на стопанската система на ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област “, споделя строителният министър Ирек Файзулин.

Що се отнася до лечебните заведения, на новите територии се възвръщат освен остарели, само че и се откриват нови лечебни заведения. „ Беше взето решение за основаване в ЛНР на нови държавни институции. Това са: Станично-Луганска териториална здравна асоциация (TMO), Щастинската градска болница, Старобелска TMO, Новоайдарска TMO и Старобелска физиотерапевтична болница “, заяви в края на март Наталия Пащенко, началник на Министерството на здравеопазването на ЛНР. Проблемът съгласно нея към момента е неналичието на някои медикаменти, в това число и в аптеките, само че би трябвало да бъде решен в близко бъдеще.

А в редица прилежащи градове това към този момент е решено. Кириенко и Пушилин съумяха да се уверят в това, като посетиха една от аптеките в Мариупол на 15 април. „ Разговаряхме с фармацевта, тя удостовери, че не изпитват дефицит на медикаменти, ценовата политика, по думите ѝ, е „ за народа “. Все още няма задоволително аптеки, локалните управляващи работят за увеличение на техния брой “, оповестява ръководителят на ДНР.

А в неделя, 16 април, ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник дружно със Сергей Кириенко и ръководителя на Министерството на здравеопазването на Руската федерация Михаил Мурашко наградиха лекари, взели участие в огромната стратегия за медицински прегледи на деца в новите райони на Русия. Миналата година Путин разпореди да се провежда всеобщ медицински обзор на децата. В резултат на това единствено в ЛНР при започване на април са минали профилактични прегледи над 94 хиляди деца. „ Извършена е в действителност голяма работа, която разреши да се разпознават патологиите на ранен стадий и да се стартира лекуване в точния момент “, прави оценка Пасечник резултатите от медицинския обзор.

" Всичко e в наличност "

Нивото на цените в новите райони се наблюдава освен за медикаментите. Първоначалните усложнения с транспортните връзки, логистиката и военните закани породиха краткотрайни проблеми с доставката на стоките - а оттова и покачването на цените. Още през февруари Пушилин организираше „ полемики за цените на обществено значимите артикули “. Според Пушилин са взети решения за " построяването на дистрибуторски центрове и основаването на пазари на едро, както и ограничения за поддръжка на районната селскостопанска промишленост ".

Генералната прокуратура на Русия също следи това настрана. В средата на март основният прокурор Игор Краснов разпореди на прокурорите на новите райони на страната да правят всекидневен надзор на цените на храните, медикаментите и стоките от първа нужда.

Беше обявено, че работата по основаването на огромен разпределителен център, който ще обезпечи всеобщия импорт на артикули, към този момент е почнала преди няколко седмици. „ Това ще ни разреши по-ефективно да следим ценообразуването и да понижим цените “, сподели първият вицепремиер на ДНР Рустам Мингазов.

А на 15 април Кириенко и Пушилин персонално ревизираха асортимента от артикули на един от пазарите в Мариупол. Месо, риба, зеленчуци - всичко е налично. Продават се пресни сладкиши от локална пекарна, в това число и обществен самун “, разказва усещанията си той.

Рестартиране на стопанската система “

Цените, несъмнено, са единствено едната страна на монетата в стопанската система на новите райони на Русия. Другото сае работа и заплати. Фондът за заплати на държавните чиновници в новите райони към този момент е повишен с 20% тази година.

„ Следващата ни задача е да рестартираме стопанските системи на тези райони “, сподели министър председателят Михаил Мишустин в края на март. Според него „ основните браншове на Донбас са металургията, машиностроенето, въгледобивът и химическата индустрия, а селскостопанският бранш в бъдеще може да се трансформира в един от главните мотори на развиване и претовареност, изключително в Херсонска и Запорожка област. ”.

И най-важното изискване за този рестарт е подготвен личен състав, който е нужен допустимо най-спешно. „ Нашата промишленост е изправена пред изострен дефицит на квалифицирани служащи “, признава Пушилин. Руското министерство на строителството неотдавна посочи, че ще са нужни 48 000 строители за възобновяване на новите райони.

Професиите, които са най-дефицитни през днешния ден, са и най-платени - строителни служащи, проектанти, геодезисти, инженери, бригадири, заварчици, механици, дърводелци, бетонджии, техници и други. Още предходната есен беше обявено, че, да вземем за пример, на лекарите в новите територии се оферират заплати от 160 000 рубли.

Да, главно експерти и служащи от други елементи на нашата огромна страна в този момент интензивно се изпращат за строителни работи в нови райони. Но сега ДНР извършва стратегия за бързо образование в системата на междинното професионално обучение. На среща по този въпрос, извършена в събота, Сергей Кириенко означи, че е значимо да се отвори платформа за образование на личен състав по такива къси стратегии непосредствено в района. По този метод, след къса преквалификация, локалните поданици ще имат опция да аплайват за високоплатени работни места в промишлеността на новите райони на Русия.

* * *

„ Да съживим предприятията и работните места, пристанищата на Азовско море, което още веднъж се трансформира във вътрешно море на Русия, да построим нови съвременни пътища, както направихме в Крим, който в този момент има надеждна сухопътна връзка с цяла Русия “, президентът Путин сложи задачата през февруари, по време на обръщението към Федералното заседание. Още в този момент, по Великденските празници, се вижда какъв брой бързо се извършват тези проекти.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР