Великден е... Един от най-големите християнски празници, който дава смисъл

...
Великден е... Един от най-големите християнски празници, който дава смисъл
Коментари Харесай

Вяра Емилова: Прекрасно е да даряваш радост и надежда на хората

Великден е... Един от най-големите християнски празници, който дава смисъл на вярата, на любовта и на живота. От една страна той показва вярата в чудото на Възкресението, а от друга е обвързван с пробуждането на природата и започването на нов живот напролет.

На този ден всеки християнин има вяра, че на земята Доброто е победило над Злото, Правдата - над Неправдата, Светлината - над Тъмнината. Това е празник освен на Възкресението на Христос, само че и знак на нашата Вяра в по-добрите времена, на нашата Надежда в Любовта към близък и желанието ни Доброто да се разпростре над света.

На този ярък празник по традиция би трябвало да се чукнем за здраве с шарени яйца, да хапнем дъхав козунак, да запалителен свещта на Милосърдието... И дано пламъкът й да освети и стопли душите и сърцата ни. Нека пламъкът на любовта ни изпълва с вяра и доброта. Да сме дружно в хубави моменти, които подхранват вярата в душата и в сърцата, и да станем по-добри и смирени.

Нека по Великден да усетим, че даже постигайки повече, правейки още положително, с повече вяра и обич, можем да сме и по-мъдри.

Даването има доста лица. Винаги е от сърце, с усмивка, която стопля две сърца! Моето и на другия насреща. Да върша положително, да слушам думата " Благодаря " лекува нараненото, тъжно, страдащо, гладно сърце. Гладно освен за храна, а за повече обич, грижа и внимание. Когато даряваме, се усещаме щастливи. Самото предоставяне на другите ни изпълва с чувството, че можем да създадем някой различен благополучен. Да забележим очите и усмивката му, които ни изпълват с омиротворение, вътрешно успокоение, светлина, че сме помогнали, че сме нужни на другите...

Това е и смисълът на благотворителната акция " Солидарен Великден ", която Българска социалистическа партия осъществя към този момент трета година по самодейност на Корнелия Нинова.

- Г-жо Емилова, и тази година Българска социалистическа партия организира своята акция " Солидарен Великден " по самодейност на Корнелия Нинова. Каква е задачата на акцията и към кого е ориентирана тя?

- " Солидарен Великден " е акция на Българска социалистическа партия, която започнахме преди три години. Инициативата се оказа извънредно потребна. Много хора се обръщат към нас с признателност и споделят, че никоя друга партия и институция не прави акция в подобен огромен мащаб, ориентирана към хората, към обществено слабите, към тези наши сънародници, на които им е мъчно да посрещнат празника, тъй като нямат нужните средства.

Кампанията се оказа доста сполучлива и ще я продължим. Заедно с регионалните и общинските ръководители, с представители на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия в цялата страна в навечерието на Великден раздаваме обществени пакети и козунаци.

Срещите са благи, другарски, човешки и доста сърдечни. Хората ни посрещат с усмивки и ни благодарят откровено. Прекрасно е чувството да видиш наслада и признателност в очите им. Това те кара да се почувстваш потребен и те зарежда в желанието да помагаш.

Посещаваме домове за остарели хора, лица с увреждания и такива, изпаднали в потребност.

Нашата акция има още една цел - тя е да подкрепим българското произвеждане.

Призоваваме всички социалисти, които се включват в тази акция, да купуват най-вече и единствено български произведения, както сме правили и в миналите години. Както направих и аз. Всички 400 козунака, които дарихме в Ловешкия край, бяха закупени от " Хлебопроизводство " в Троян. Изказвам благодарности към директорката за правилното отношение и за направата на едни от най-вкусните козунаци.

Лакомствата за " Солидарен Великден " се купуват с персонални средства на народните представители, на донори и на общински съветници. Корнелия Нинова също взе участие с персонални средства. Всеки се включва по своя преценка в акцията и тя в действителност става национална, тъй като съумяваме да стигнем и до най-малките обитаеми места.

- Освен че пенсионерите получават по 70 лева добавка за Великден, какви други обществени ограничения, препоръчани и извоювани от Българска социалистическа партия като част от ръководещата коалиция, влязоха в действие от 1 април?

- Да, от 15 април се изплащат великденските добавки от 70 лева, които хората не бяха получавали от две години, нито пък бонуси в подобен размер. Преди години надбавките бяха по 50 лева и не бяха за всички пенсионери, а единствено за тези, чиято пенсия беше под прага на бедността. Тази година, с помощта на отстояваната от Българска социалистическа партия обществена политика и ангажираността на министъра на труда и обществената политика Георги Гьоков, надбавките са за всички пенсионери. Разбира се, че те можеха да са доста повече, само че това са опциите на страната сега. Независимо от това, хората изричат откровени благодарности към нас и към политиката на Българска социалистическа партия.

Но ограниченията не са единствено за възрастните, а и за младите и работещите българи. От 1 април минималната работна заплата, както и компенсацията за развъждане на дете до 2 години, стана 710 лева Една дълго водена от левицата борба беше извоювана. Минималното на ден обезщетение при безработица бе увеличено от 12 на 18 лева, а оптималното - на 85 лева Социалните пенсии бяха нараснали на 238 лева

Готвим и доста промени в Закона за обществено подкрепяне, които ще дадат опция двойно повече хора да могат да получават помощи.

- Предстои актуализация на бюджета, с която се готвят нови позитивни изненади за пенсионерите и за подпомагането на хората и на бизнеса в изискванията на рецесии. Кои са алените точки, от които Българска социалистическа партия няма да отстъпи с грижа за хората?

- Българска социалистическа партия ще продължи да пази извоюваните досега обществени ограничения и да ги надгражда. Искаме нова политика, насочена към цените, инфлацията и приходите. Предлагаме таван на цените, диференциран Данък добавена стойност на контролираните артикули и необлагаем най-малко до 760 лева Настояваме пенсиите да бъдат обновени с нов средноосигурителен приход, както и за други ограничения, които ще подкрепят хората и ще създадат живота им по-добър и по-спокоен.

- В навечерието на Великден какви са Вашите пожелания към българите?
Да бъдат здрави, тъй като здравето е скъпо благосъстояние. Да бъдат с хората, които обичат. Да има топлота в домовете им и сърцата им да са цялостни с вяра и обич.
И Българска социалистическа партия в Дряново се включи в акцията " Солидарен Великден "

Варненските социалисти пожелаха светли празници на възрастните от района

Младите социалисти от столичния регион " Оборище " подариха лакомства на съкварталците си

Страницата приготви Юлия КУЛИНСКА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР