Велика събота от Страстната седмица е.Последният ден от Страстната седмица

...
Велика събота от Страстната седмица е.Последният ден от Страстната седмица
Коментари Харесай

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота от Страстната седмица е.

Последният ден от Страстната седмица е отдаден на скръбта за умрелия на кръста Спасител Христос,

само че и на упованието на Неговото Възкресение. В наше време възприятията на вярващите са разнообразни от онази безизходност на апостолите в деня след петъка на Христовата гибел. Фактът на Възкресението дава друго измерение и на самата Му гибел, която не е безцелна крах, а изкупителна жертва, както акцентира Сам Иисус: " Бог толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който има вяра в Него, да не погине, а да има живот безконечен ".
 
На днешния ден - финален от седмицата по еврейския календар и по тази причина ден на цялостен покой от всевъзможни действия -

Христос с човешкото Си тяло бил в гроба, а Неговите възпитаници " заради боязън от юдеите " се заключили в една йерусалимска къща и още не можели да проумеят по какъв начин е допустимо да се случи всичко това. За всички тях онази събота била ден на обезверена беззащитност. Чак до третия ден вечерта някои от тях боязливо и без особена вяра споделяли: " а ние се надявахме, че Той е Онзи, Който щеше да избави Израил... ".

Само дамите към света Богородица не падали духом:

подготвили още от предната вечер нормалните погребални благовонни масла, с които на сутринта след " съботната отмора " да отидат да помажат тялото на Спасителя. И сутринта " в първия ден на седмицата " те " доста рано ", още по мрачно, отишли на гроба, където ги очаквала огромната и извънредно радостна изненада на Христовото Възкресение.

На Велика събота богослужението е отдадено на античните пророчества и предобрази на Христос.

След вчерашния Велики петък, който поради скръбта остава без литургия, през днешния ден се служи Василиева литургия, а вечерта няма работа, тъй като се чака среднощното пасхално свещенодействие. А вярващите споделят молитвените слова: " Покланяме се на Твоите премеждия, Христе! Покажи ни и славното Си Възкресение! "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР