Вековно поверие гласи, че на Симеоновден да не се дава

...
Вековно поверие гласи, че на Симеоновден да не се дава
Коментари Харесай

Защо на 1 септември не се дават пари на заем

Вековно вярване гласи, че на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, с цел да не “излезе берекетът от вкъщи ”. Докато не се върне стопанинът от полето, в дома не се пали огън, с цел да се предпазят от огън нивите. Не се готви, не се пере и простира.

Симеоновден е прочут и с обичая " полазване " (Летен полазник) - всички в къщата наблюдават за първия влезнал в къщата - в случай че е богат, значи реколтата ще бъде добра.
-->
По същия метод и орачът, отивайки към равнищата, счита, че в случай че срещне човек с “пълно ”, житото ще роди доста зърно.

Във връзнка с това в доста краища на страната денят се счита за начало на новата година - 1 септември, когато стартират есенната оран и сеитба.

На празника се правят гадания и за времето през годината. Народът ни има вяра, че каквото е времето на Симеоновден, такова ще е и през идния януари. По първите дванадесет дни на септември се гадае за времето през дванадесетте месеца на идната година. Зимата ще подрани и ще бъде мразовита, в случай че на този ден кучетата лежат свити на кълбо.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР