Векове наред историите за вампири, които бродят през нощта, хранейки

...
Векове наред историите за вампири, които бродят през нощта, хранейки
Коментари Харесай

Как една истинска история повлия на „връзката между вампирите и чесъна

Векове наред историите за вампири, които бродят през нощта, хранейки се с кръвта на живите, пленяват въображението ни. Според тези митове вампирите изпитват мощно омерзение към чесъна и се оказва, че може да има някои научни аргументи зад този фолклор.

Идеята за вампирите и чесъна като възпиращо средство е тясно обвързвана с източноевропейския фолклор, изключително тълкуването, показано от писателя от 19-ти век Брам Стокър в известната му книга Дракула, пише Grunge. Истинската връзка сред чесъна и вампирите обаче може да се дължи на избрани медицински положения, които са съществували доста преди тези митове да пуснат корени.

Изследователите са навлезли по-дълбоко в концепцията за вампирите от здравна позиция. Те откриха, че хората с бяс и рядко заболяване на кръвта, наречено порфирия, може да имат омерзение към чесъна. При бяс пациентите постоянно изпитват изострени сетива, изключително нараснало подушване. Силната и остра миризма на чесън може да бъде непоносима за тях. В случай на порфирия, потреблението на чесън може да утежни анемията, обвързвана с това заболяване.

Бясът е заболяване, излъчено посредством слюнката на инфектиран човек или животно, нормално посредством захапване. Симптомите му, в това число дрезгави стонове, оголени зъби и пяна от устата, имат поразителни прилики с държанието на вампирите във фолклора. До 1885 година, когато е създадена имунизацията против бяс, това е съдбовно и мистериозно заболяване, което го прави достоверен провинен в легендата за вампирите и тяхното омерзение към чесъна.

Порфирията, въпреки това, се отнася до група от редки генетични болести, които засягат производството на хемоглобин. Хората с порфирия са фоточувствителни и заобикалят слънчевата светлина заради сериозните кожни проблеми, които тя може да аргументи.

Освен това венците им постоянно се свиват, което кара зъбите им да наподобяват по-дълги, обща характерност на митовете за вампирите. Съединенията, открити в чесъна, могат да влошат анемията при страдащите от порфирия, което прави връзката сред чесъна и вампирите още по-необичайна.

В допълнение към тези медицински аргументи, чесънът се свързва с отблъскването на вампири във фолклора заради неговите лечебни свойства. През Средновековието някои европейци вярвали, че вампиризмът е породен от болести на кръвта и вярвали, че чесънът може да унищожи тези кръвопийци.

В Трансилвания, част от Румъния, чесънът се употребява от генерации както като лекарство, по този начин и като средство за отбрана против зли духове. Често се мажеше по вратите, прозорците и рогата на добитъка, с цел да пази вампирите.

Освен ролята си в легендите за вампирите, чесънът има богата история в националната медицина. Един от основните му съставни елементи, алицин, съдържа високо наличие на сяра и е известно, че има антитоксични свойства. Чесънът също има антибиотични и противогъбични свойства. С всички тези изгоди за здравето, потреблението на повече чесън може освен да помогне за предотвратяване от вампири, само че и да помогне за възстановяване на цялостното ви здраве.

Така че, без значение дали вярвате във вампири или не, чесънът има повече от просто кулинарна стойност - той може да бъде мощен съдружник в битката против митичните и действителни закани.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР