Вежди Рашидов бе избран за председател на Народното събрание. Както

...
Вежди Рашидов бе избран за председател на Народното събрание. Както
Коментари Харесай

Новината на Марица се потвърди: Избраха Вежди Рашидов за ш...

Вежди Рашидов бе определен за ръководител на Народното събрание. Както " Марица " заяви, роля в уговарянето на Вежди е изиграл водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който персонално разговарял с доайена измежду депутатите, като го помолил да одобри номинацията, от която през вчерашния ден Рашидов си направи отказ.

В първото си слово след гласуването Вежди Рашидов призна, че е получил десетки позвънявания от разнообразни елементи на страната, които го укоряват, че през вчерашния ден се е отказал от поста. Сред тях е бил и Христо Стоичков, който със сълзи го помолил да одобри председателското място, тъй като хората го обичат.

 ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък " поддържаха кандидатурата на председателстващият тържественото съвещание. Формално Рашидов бе номиниран от Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия, която е била упълномощена от другите парламентарни групи да показа кандидатурата на най-възрастния народен представител.

" Обединихме се към кандидатурата на единствения, който през вчерашния ден съумя да сплоти българското Народно заседание ", разяснява Десислава Атанасова от ГЕРБ.

60% ме укориха, че съм отказал да съм ръководител, а 60% желаят да има страна и Народното събрание. А тези години 100% откакто съм бил 6 мандата народен представител и два пъти министър ми се искаше да се отдам на внуците си. Това съобщи Вежди Рашидов.

Госпожа Нинова го направи, тъй като е национално виновен човек. Аз й споделих бих приел единствено в случай че има болшинство. Защото колкото и да е пай този парламент, да стартирате да работите, тъй като хората ще бъдат доста унизени и гладни. Ваше обвързване е да се грижите за тези хора, чувайте болките им, тъй като ще изкрещят в един миг, сподели Рашидов. Не е почтено да се майтапим с народа три дни. Тези ръкопляскания, които правихте, не сме в спектакъл, тук сме с цел да работим, с цел да излезем с вярно решение. Ще жертвам част от моите останали години в името на българския народ, аз ще умра на тази земя, тя е свещена за мене, сподели Рашидов.

Обещавам, че ще се опитам да работя с всички вас, давам обещание да съм консенсусен, да се вслушвам в думите ви, намалете перченето, пречи ви, не ви оказва помощ. Влагайте повече разсъдък. Хората чакат вашите решения, съобщи още Рашидов.

Спор в пленарната зала провокира отмора, поискана от Асен Василев от Политическа партия, който бе сюрпризиран от кандидатурата на Вежди Рашидов. " Вие не бяхте на председателския съвет, само че Кирил Петков беше там, какво има да се разисква кандидатурата на Вежди Рашидов ", отвърна Атанасова. Кирил Петков отбрани решението на Василев за отмора с претекста, че от Политическа партия са били сюрпризирани, че кандидатурата на Рашидов идва от Българска социалистическа партия.

Кандидатурата на Рашидов е консенсусна сред 4 партии, не идва от Българска социалистическа партия, отговори Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. Мустафа Карадайъ поддържа Свиленски с думите, че " Политическа партия идват единствено да разрушават. Изненадата за тях не е изненада, а са сюрпризирани, че ще има болшинство, което към този момент намира излаз от рецесията, и те към този момент схващат, че не им се поставя ей по този начин всичко на тепсия, и че не са единствените носители на истина, справедливост и правдивост ", разяснява водачът на Движение за права и свободи. " Явно това Народно събрание ще има доста къс залог, само че дано не сме заложници на нечии прищевки и да не разрушавам престижа на Народно събрание ", прикани още Карадайъ.

Аз съм доброжелателен човек и съм подложен сред чука и наковалнята. Винаги малцинството би трябвало да отстъпва на болшинството. Пристъпваме към гласоподаване и каквото сабя покаже. Разчитам всички да гласувате по съвет – кой, както желае, заключи председателстващият Вежди Рашидов.

Кандидат за поста бе и Цвета Рангелова от " Възраждане ", която събра 29 гласа поддръжка, и 71 срещу, 137 се въздържаха.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР