Веднага след встъпването ми поисках доклад от военното ръководство. Оказа

...
Веднага след встъпването ми поисках доклад от военното ръководство. Оказа
Коментари Харесай

Военният министър: Даваме на Украйна ненужна техника за армията ни

Веднага след встъпването ми желаех отчет от военното управление. Оказа се, че към момента имаме материални средства, които са, техническият термин е извънщатни, към които Украйна демонстрира интерес. Това съобщи пред „ Свободна Европа “ министърът на защитата Тодор Тагарев.

По думите му помощта за Украйна не минава единствено през муниции и въоръжение, а и по доста други способи.

„ България е приела да готви така наречен „ бойни медици “ или „ бойни санитари “. Тоест хора с някакво ниво на здравна подготовка, които да могат да оказват първа помощ на ранени и тяхната евакуация. Говорим с украинската страна по кое време и по какъв начин да стартираме осъществяването на този ангажимент, който е също по този начин скъп. Още от 2014 година ние посрещаме тук ранени военнослужещи на рехабилитация. Намерението ни е да продължи този вид помощ. Има доста други способи да се оказва помощ на Украйна, не е единствено с муниции “, изясни Тагарев.

„ Някои наши съдружници безусловно са изпразнили складовете си. Дали са всичко, което могат, разбирайки, че в случай че Украйна отбрани себе си, това е най-хубавата отбрана и за нас. А ние действаме по този начин и продължаваме да действаме по този начин – да осигурим на армията ни да работи и да даваме това, което е отвън тези потребности. Дори не сме стигнали до въпроса – можем ли да дадем нещо, което е нужно на армията ни “, показва министърът.

Помощта по идващия пакет, който министерството готви, нямало да е същата като първата, „ само че са единствено неща, които са нужни на Украйна и които са извънщатни “.

„ Това, което ми рапортуваха за първия пакет, е, че въпреки да става дума за остарели системи на въоръжение – като тактико-технически характерности, украинската страна е доста удовлетворена от тяхното техническо положение. Докладваха ми, че някои наши съдружници са били извънредно сюрпризирани от това, което сме дали на Украйна “, изясни той.

Министърът добави, че към момента това, което даваме, е в период на валидност.

„ Украинците са подготвени да одобряват някои въоръжения и муниции, които са им доста нужни, даже да не са в изцяло работно положение, тъй като те разполагат с ремонтен потенциал, с цел да ги доведат до положение на потребление. Но главното, което сме давали, е изцяло годно за потребление “, увери той, представен от „ 24 часа “.

„ Нелогично и неясно “ назова Тагарев решението на президента Румен Радев България да не се причисли към общата поръчка на муниции за Украйна.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР