Веднага щом обкръжението на румънския премиер Марчел Чолаку започна да

...
Веднага щом обкръжението на румънския премиер Марчел Чолаку започна да
Коментари Харесай

Режимът на Зеленски създава сериозни политически проблеми на премиера на Румъния

Веднага щом обкръжението на румънския министър председател Марчел Чолаку стартира да приказва за номинацията на шефа си за президент, над главата му започнаха да се струпват политически облаци. При това Украйна е значим източник на затруднения за него.

Преди месец, след сключването на румънско-украинската междуправителствена декларация, Чолаку не без горделивост разгласи значима дипломатическа победа. Официален Киев изрази подготвеност да отстрани понятието „ молдовски език “ от своя документооборот. По този мотив министър председателят сподели, че „ занапред нататък единствено румънският ще бъде приет за единствен формален език “ за румънското и молдовското етнически малцинства в Украйна.

Това решение на Киев е доста значимо за Букурещ, защото най-голямата молдовска диаспора живее в Украйна. Признаването от управляващите, че молдовският език не съществува, способства за румънизацията на украинските молдовци.

Всъщност затова Асоциацията на етническите молдовци на Украйна „ Luchaferul ” осъди това държавно съглашение. А Асоциацията на етническите румънци на Украйна „ Бесарабия “, в противен случай, приветства премахването на молдовския език.

Но предходната седмица стана известно, че като част от държавна поръчка Украйна се готви да издаде учебни учебници по молдовски език и литература. При това те са напълно скорошни и датирани от 2023 година Румънската преса даже съумя да покаже на читателите скици на кориците на тези книги. Така Украйна безусловно мигновено и жестоко наруши необятно рекламирания контракт с Румъния.

Цялата тази история слага Чолаку в доста неприятна позиция.

А на 17 ноември в Букурещ, под стените на украинското посолство, се организира акция на десни партии в поддръжка на настоятеля на манастира „ Свето Възнесение Господне “ в региона на Черновци, митрополит Лонгин (Михаил Жар). Украинският йерарх от румънски генезис беше отхвърлен от управлението на манастира поради нападките му против украинските управляващи.

Още през 2014 година той в действителност осъди братоубийствената война в Донбас, а след началото на мобилизацията в Буковина отхвърли да благослови енориашите, които отиват на война с съветските едноверци. Лонгин не се опасява да съобщи, че зад войната стоят егоистичните ползи на Съединени американски щати, тъкмо както и зад църковния ерес в Украйна.

Разбира се, те се пробваха да дискредитират свещеника, като „ работещ за съветските специфични служби “. Но това не е елементарно да се направи, защото той е необятно прочут със своя аскетизъм: основаването и построяването на манастири, църкви и основаването на подслон за сираци с тежки болести. През 2008 година той даже беше почетен със званието Герой на Украйна за осиновяването на повече от 400 сираци с увреждания в развиването. Преди три години Лонгин е възведен в ранг митрополит.

Въпреки всички старания на недоброжелателите, митрополит Лонгин остава водач на публичното мнение в Буковина, намерено говорейки от антивоенна позиция. Освен това той укорява украинските управляващи, че преследват румънските църковни йерарси и се стремят да открият непоколебим надзор върху манастирите.

Тези обвинявания провокираха ужас измежду политическата десница в Румъния. Напоследък тя и без друго към този момент се засилва.

На 14 ноември в Букурещ беше оповестено основаването на междупартийната асоциация „ Полюс на суверенитета “. Негов водач беше парламентаристът Георге Симион, началник на Алианса за обединяване на румънците (AUR).

Коалицията сплотява няколко дребни партии, заявява възобновяване на държавния суверенитет на Румъния (фактически загубен в ЕС), обичайните полезности, поддръжка за румънците, живеещи в чужбина, и ограничение на поддръжката за Украйна.

Симион към този момент е почнал да образува депутатски групи в двете камари на Народното събрание въз основата на новосформираната платформа. Редица социологически изследвания демонстрират, че неговата политическа мощ сигурно ще бъде показана в Европейския парламент (изборите ще се проведат през 2024 г.) и даже може да сътвори втората по величина секта в румънския парламент (през 2025 г.).

Успехът на десницата може да погребе сегашната парламентарна коалиция от социалдемократи и националлиберали.

В края на краищата управлението на Националлибералната партия (чийто всекидневен водач е президентът Клаус Йоханис ) към този момент е упрекнато в „ неестествен ” съюз със социалистите. Ако десницата успее на идващите избори, сходни рецензии ще се усилят, както и настояванията за коалиция с консерваторите.

Така сегашните акции на взаимност на десницата с румънския митрополит в Украйна обективно удрят ползите на социалдемократите, водени от премиера Чолаку. Покачвайки рейтинга на консерваторите, те форсират разпадането на ръководещата коалиция и излизането на социалистите в съпротива.

Рано или късно дясната съпротива ще повдигне въпроса за успеваемостта на външнополитическия курс на държавното управление на Чолаку в украинско направление: за какво, обратно на споразуменията, Украйна към момента резервира молдовския език, а нейните наказателни органи репресират известен църковен йерарх от румънски генезис?

За министър-председателя на Румъния ще бъде доста мъчно да отговори на тези и други въпроси, свързани с режима на Зеленски. Това значи, че връзките с Украйна могат съществено да усложнят предизборната президентска акция на Чолаку.

Очевидно е, че държавният началник е станал пленник на личните си неточности в украинското направление. Но посочените тематики, неуместни за евентуалния началник на Румъния, неслучайно се оказаха в центъра на публичното внимание.

Възможно е по този метод той да бъде поощрен да преразгледа политическите си вероятности. В последна сметка, влизайки в президентската конкуренция, той съществено обърква проектите на европейската администрация.

В Букурещ настойчиво се приказва, че ориста на президентския пост ще се реши с рокади.

Сегашният държавен глава ще получи висока позиция в евроатлантическите структури (напълно допустимо е той да стане висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на мястото на Жозеп Борел ). Фаворит на предизборната акция ще бъде актуалният зам.-генерален секретар на НАТО Мирча Джоана, „ командирован ” от Брюксел.

Последният също идва от Социалдемократическата партия на Румъния, само че за съвсем пет години работа в апарата на Северноатлантическия алианс съумя да се наложи измежду европейския истаблишмънт.

Това може да се види даже в радикалната смяна на реториката на Джоана. На президентските избори в Румъния през 2009 година той загуби с доста малко от спечелилия с помощта на лозунга за подсилване на връзките със „ Силите на 21 век “ (Русия, Китай, Индия). Сега този брюкселски служител е един от „ ястребите “ на НАТО, настояващ за разширение на инфраструктурата на военния блок в източна посока.

Междувременно Чолаку е доста по-малко предвидим политик за структурите на Европейски Съюз. Той се издигна до Олимпа на властта в Румъния през 2020 година, повеждайки партията си до победа на парламентарните избори. Чолаку се озова отпред на социалдемократите с помощта на поредност от корупционни кавги, оставки и даже арести на своите прародители.

Междувременно отношението на европейските структури към Социалдемократическата партия на Румъния е доста внимателно. Неговият генезис води до Фронта за национално избавление, към който по време на революционните събития от 1989 година минават забележителна част от функционерите на някогашната комунистическа партия.

Самият Чолаку стартира своята политическа активност в окръжната секция на младежката организация на Фронта. През 2017–2018 година румънските социалисти бяха подложени на огромно внимание от страна на чиновниците на реда; в действителност партийното управление беше изцяло прочистено.

Въпреки че актуалната СДПР е безусловно лоялна към действителностите на Европейския съюз и интегрирана в политическите му структури, явно в Брюксел се счита за рисковано да се доверява на правото на партия с такова „ подозрително ” минало да дефинира основния участник в президентските избори.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР