Вечер на еврейската култура, религия и традиции се проведе във

...
Вечер на еврейската култура, религия и традиции се проведе във
Коментари Харесай

Представиха в Сливен еврейската култура и наследство

Вечер на еврейската просвета, вяра и обичаи се организира във фоайето на зала „ Сливен “ на 12 септември, в границите на проект„ Наследството на Сливен – пленяващо и многолико “ по Програма „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “.

Представянето на еврейското културно завещание се реализира в навечерието на празника Рош Ашана, еврейската Нова година, с поддръжката на Регионална организация на евреите „ Шалом “ – Сливен, Организация на евреите в България „ Шалом “, Религиозна общественост на евреите в България, Симфоничен оркестър – Сливен и Държавна организация „ Архиви “.

„ Градът ни постоянно е бил образец за етническа приемливост, другарство и разнообразие. Уважаваме традициите, религията и културата на всички етноси. Еврейското културно-историческо завещание е извънредно богато и част от него е непокътната и съхранявана в България, а еврейската общественост е неизменима част от живота и духа на Сливен. Предстоят начинания, които ще покажат и традициите на други етноси в нашия град “, сподели кметът Стефан Радев при откриването на събитието.

Еврейските празници, просвета и традиции бяха показани от Юлия Гавазова – ръководител на Регионална организация на евреите „ Шалом “ – Сливен и Стела Бехар – представител на Организация на евреите в България „ Шалом “.

Юлия Гавазова описа на гостите любопитни обстоятелства, свързани с другите еврейски празници, обичаи и знаците в юдаизма, религиозния живот и имената на някои от бележитите български евреи. Тя благодари за проявения интерес от страна на присъстващите, на Община Сливен и на всички сътрудници за реализирането на този план и показа още: “Тази прелестна самодейност ни дава опция да се учим един от различен, да обменим познания и опит. Това от своя страна спомага за разширението на нашия небосвод, на гледната ни точка, води до още по-добро съдействие, основава другарства, отваря нови благоприятни условия пред нас и ни прави духовно по-богати. Различните обичаи, култури и традиции съставляват богата палитра от истории, полезности, идентичности и способи на живот. Когато разбираме и почитаме разликите, ние се отваряме към нови хрумвания, научаваме се да мислим друго и обогатяваме личната си културна просветеност. Имено по този начин вършим нашия свят по-добър, по-пъстър и изпълнен с многообразие. “

От своя страна, Стела Бехар описа на присъстващите за празника, който евреите честват всяка седмица. В проявата взе участие и камерен състав от Симфоничен оркестър – Сливен, които извършиха известни еврейски мелодии.

На събитието участваха още ръководителят на Общинския съвет Димитър Митев, заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, представители на Постоянната комисия по обучение, просвета, просвета и вероизповедания при Общински съвет, представители на еврейската общественост в Сливен, жители и посетители на града.

Във фоайето на зала „ Сливен “ са подредени две изложения – с предмети от бита и религията на евреите, както и част от експозицията, озаглавена „ Осъждане и избавление. Съдбата на българските евреи 1940–1944 година “, предоставена от Държавна организация „ Архиви “. В нея са подредени документи и фотоси, свързани с еврейските знаци и набожен живот, наличието на евреите по българските земи и така нататък

Изложбите ще бъдат отворени за гости до 20.09.2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР