Вече сме сигурни, че на Перперикон още от тракийска древност

...
Вече сме сигурни, че на Перперикон още от тракийска древност
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров обяви сензационно откритие с дрон от Перперикон и разкри кога Бойко Борисов ще отиде да го види

" Вече сме сигурни, че на Перперикон още от тракийска античност е имало храм, отдаден на Дионис. Дали това е този, който е разказан от Херодот, несъмнено постоянно ще остане една неизясненост, тъй като би трябвало да излезе надпис, с цел да сме 100% сигурни. Това сподели проф. Николай Овчаров, представен от " Фокус "

„ Тази теза е една от най-щекотливите на Перперикон, тъй като светилището на Дионис, което е упоменато още от бащата на историята Херодот през V в. пр.н.е. е предмет на търсене от българските археолози и историци към този момент повече от едно столетие “, разяснява той. Проф. Овчаров изясни, че сега се изследва южния квартал, зоната под акропола на Перперикон. „ На Перперикон в границите на двореца-светилище, който явно е царски замък, разкрихме тази зала, която дава отговор освен на описанието на Херодот, само че и на по-късни създатели като римските историци Светоний и Макробий “, разгласи професорът.

„ След направеното точно геодезично снимане и най-новите фотоси с дрон, стана ясно, че дворецът-светилище е бил най-малко на три етажа и се е състоял от няколко корпуса, чийто низък етаж е изсечен в скалите до 3-4 метра “, уточни Николай Овчаров. „ Само този етаж, най-долният, е с близо 1 000 кв. м повърхност. Ако и горните етажи, които си личат на база на дупките за гредореда, са били с почти такава повърхност, то площта на дворецасветилище е надхвърляла 3 000 кв. м “, добави той.

„ На същия етаж има две огромни пространства, групирани към два вътрешни двора. Това са разнообразни езически храмове, тронна церемониална зала дълга съвсем 30 м, подземия с гробници на царе и жреци. Най-важна е залата с огромния каменен олтар в северозападния ъгъл на двореца-светилище, за която допускаме, че е била фамозното светилище с прорицалище за тракийския господ Дионис “, посочи проф. Овчаров.

„ Олтарът на тракийския господ Дионис се е намирал в огромна овална зала без покрив. Върху него се е изливало вино и се е палело огън, а по височината на огъня се е гадаело дали нещо ще се случи или не “, разясни Овчаров и добави, че съгласно римски създатели на това място са идвали Александър Велики бащата на първия римски император.

" Винаги сме имали поддръжката на страната за откритията си на Перперикон. След няколко дни, в сряда чакаме второто посещаване на премиера Бойко Борисов на Перперикон ", сподели проф. Николай Овчаров. „ Да се види по какъв начин средствата, които страната отделя особено за изследванията на Перперикон, се осъществят “, разяснява той. „ За тези съвсем 20 години работа, идната година се навършва кръговиден празник, към този момент в действителност имаме доста ясна визия за развиването на Перперикон “, разгласи професорът.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР