Вече се превръща в традиция: всеки петък стотици български коли

...
Вече се превръща в традиция: всеки петък стотици български коли
Коментари Харесай

Българите щурмуват Одрин заради ниските цени преди Коледа

Вече се трансформира в традиция: всеки петък стотици български коли минават границата и се насочват към Одрин. Целта им е единствено една: да пазарят. Всички хотелски стаи в града са заети – все от българи, пристигнали да си починат и да напазаруват на извънредно ниски цени. Докато за турците е същинска злополука, за българите то е добре пристигнало, написа.

Турският град, който се намира единствено на 150 км от българската граница, е желана дестинация за туризъм и покупки – изключително преди Коледа и Нова година. Потокът от частни коли и туристически рейсове постоянно задръства гранично-пропускателния пункт.



По пазарите в Одрин и близките градове е цялостно с българи, които се възползват от ниските цени и пазарят всичко – от домашни използва и препарати до облекла и авточасти. Въпреки пандемията и икономическата рецесия, над 1 милион нашенци са посетили Турция от началото на годината. Водени от комерсиалния си усет, продавачите употребяват от ден на ден реклами и промоции на български език, стремейки се да задоволят всички потребности на прииждащите комшии.

Българските туристи са толкоз доста, че до Нова година в града няма свободни хотелски стаи. " В Одрин има общо 2500 хотелски кревати. И всички те са резервирани от българи ", акцентира пред локални медии Гьокхан Балта, представител на градските управляващи на Одрин в Сдружението на хотелиерите.
1 лев към този момент коства 9 турски лири



Основната причина за огромната известност на Одрин е преференциалният за българите обменен курс на валутата сега. За разлика от турската лира, българският лев е постоянен като еврото, с което е привързан. Един български лев се разменя за към 9 турски лири. Докато през август едно евро струваше към 10 турски лири, европейската валута към този момент се разменя за към 18 лири. А курсът на лирата пада съвсем всеки ден.

" Тук е доста по-евтино, в сравнение с в България, даже 4 пъти по-евтино. Купуваме облекла, зареждаме бензин и се връщаме в България ", споделя Айхан пред France 24. " Купихме каквото намерихме. Тук продуктите са ни евтини ", удостоверява Белгин Ахметова след извършване на покупки.

Bulgar Levası`nın 5.74 liraya ulaşmasını fırsat bilip alışveriş için Edirne’deki Ulus Pazarına akın eden Bulgaristan yurttaşlarının bagajlarında yer kalmadı.

“Edirne’de her şey çok ucuz.”
— Cumhuriyet (@cumhuriyetgzt)

" Дошли сме за новогодишни покупки. Накупихме си всичко, което успяхме, само че най-много саралия. Тук всичко е доста висококачествено и извънредно преференциално. Пристигнахме с една екскурзия и ще останем до след Нова година ", споделя българска туристка.

Българите купуват в Одрин най-вече облекла, само че и всевъзможни други предмети за ежедневна приложимост. А след това се отбиват в ресторанта на Бахри Динар, който се радва, че всички маси за заети. От диалозите си с туристите Динар знае, че покупките им са съвсем напълно за персонална приложимост, както и това, че българските митнически управляващи позволяват на сънародниците си безмитен импорт на турски артикули до 300 евро.



Сънародниците ни пътуват до Одрин и за медикаменти, тъй като са доста по-евтини, в сравнение с у нас. Купуват най-вече лекарства срещу грип и вирусни инфекции, болкоуспокояващи и медикаменти за високо кръвно. " Всеки ден е час пик. Изпитваме съществено нарастване на броя на клиентите ", споделя фармацевтът Хюсейн Бадем пред организация Demirören. " Тук медикаментите им излизат по-евтино. Казват ни, че медикаментите за високо кръвно и холестерол са скъпи в България ", показва той и отбелязва, че няма проблеми с доставките.
Чужденците купуват, турците страдат



Докато българите се радват на евтините артикули, турците гледат с възходящо неразбиране на тази наклонност. За чужденците Турция се трансформира в шопинг-рай заради падащия курс на лирата, а локалните хора изпитват все по-големи затрудения да си купят и най-необходимото.

непрекъснато подкопава финансите на турците и свива покупателната им дарба. " Турските клиенти, изключително през последните два месеца, към този момент не могат да си купят нищо. Всичко им стана прекомерно скъпо. Например с минималната заплата – 3000 лири (само 159 евро, б.р.) мъчно можете да си купите храна ", споделя продавач в Одрин.

Миналата неделя няколкостотин синдикалисти излязоха на митинги. Председателят на синдиката Арзу Черкезоглу упрекна президента Ердоган, че желае да трансформира Турция в страна на ниски заплати, за да увеличи конкурентоспособността ѝ. Ердоган от години насам води политика на ниските лихви и неведнъж е сменял ръководителите на Централната банка, които не се преценяват с неговия курс.
Цените се трансформират ежеседмично



Ниските лихви подтикват турския експорт, само че за доста от експортните си артикули локалните производители са принудени да купуват вносни първични материали, за които заплащат скъпо и прескъпо в долари. Затова сметките на Ердоган може и да излязат правилни – само че на гърба на извънредно зле платената турска работна ръка.

А цените порастват непрекъснато – даже и за артикули от първа нужда. През пролетта на предходната година бутилка слънчогледово олио струваше 30 лири, а в това време скочи на 100 лири. Продавачи в Истанбул се оплакват, че са принудени съвсем всяка седмица да сменят табелките с цените на стоките в своите магазини.

Най-неочаквано финансовият министър Нуредин Небати, който бе назначен при започване на декември, разгласи по турската телевизия, че ситуацията на стопанската система напълно скоро щяло да се усъвършенства. Той поддържа странните теории на Ердоган, че понижаването на лихвите ще задуши инфлацията в Турция.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:



Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР