Вече пети месец Общинската избирателна комисия във Варна не може

...
Вече пети месец Общинската избирателна комисия във Варна не може
Коментари Харесай

Проверка без край виси над кметовете на Варна и София, докато 10 градове и села ще повтарят изборите

Вече пети месец Общинската изборна комисия във Варна не може да реши дали кметът Благомир Коцев има право да заема позицията, за която беше определен на 5 ноември 2023.

Срещу него беше подаден сигнал от " дежурен " жалбоподател против кметовете на ПП-ДБ поради съществуване на остарели компании, регистрирани на негово име в Малта - с изказванието, че Коцев е в несъответственост с поста си на кмет.

" Дневник " оповестява, че както ДАНС, по този начин и частна адвокатска компания са дали информации на Общинската изборна комисия, съгласно които Благомир Коцев не взе участие в настоящи компании - те са заличени още през 2021 година, преди той да влезе в политиката.

Документът от ДАНС е импортиран преди повече от един месец - на 11 март.

Въпреки това ОИК не желае да вземе решение, а изчаква спомагателна информация.

" Все още не сме получили тъкмо това, което ни би трябвало. Това е срокът, в който се случват нещата и в какво качество е Коцев в съответните компании. Това, което по неофициална информация чакаме още да бъде входирано от негова страна е информация, която ние ще съберем и в случай че е задоволителна ще вземем решение. Ако не е - ще потърсим още ", споделя ръководителят на комисията Велин Жеков пред " Дневник " (квота на ГЕРБ в ОИК).

Никой не оспорва фактът, че сдруженията са с прекратена активност от повече от 2 години. Изглежда, разногласието е за датата, от която важи заличаването на компанията по малтийското законодателство.

Казусът е подобен с този при кмета на София Васил Терзиев, който трябваше да потвърждава, че е напуснал управителните органи на компаниите си, преди да постави клетва.

Подателят на сигнала бе същият като против Коцев - Александър Долев, някогашен зам.-кмет на Пловдив от времето на Славчо Атанасов, който се показва пред институциите посредством името на уеб страницата си " Радио и телевизия Истина и независимост ".

Същият човек беше направил опит да анулира изборите за общински съветници в София, само че там комисията се произнесе за по-малко от 2 седмици.

ОИК София обаче не е оповестила своето решение по случая с Терзиев - а в това време.

Междувременно деятели на ГЕРБ и " Възраждане " вършат опити да отстранят " по длъжностен път " различен областен кмет на ПП-ДБ, на чието име се появи фиктивна регистрация на комерсиално сдружение във Англия.

Така две от най-големите и стратегически значими общини в България не знаят с месеци дали няма да се стигне до промяна на към този момент определени кметове.

През това време те ръководят администрациите си, оферират годишни бюджети, вършат кадрови назначения и така нататък, до момента в който са под риск да бъдат отстранени с решение на ОИК и да се наложи да пазят правата си по правосъден път.

София и Варна не са единствените градове, в които локалната власт е сложена в сходна неустановеност.
На 23 юни са планувани нови избори за общински съветници в поради сниманите операции при отчитането на гласовете в една от секциите.Нов избор на кмет ще има за община Панагюрище, откакто победеният Никола Белишки (ГЕРБ) завоюва дело против спечелилия Желязко Гагов (независим) поради " опорочаване на изборния развой " в балотаж, решен с по-малко от 30 гласа разлика.Още седем дребни кметства ще гласоподават на 23 юни за нови кметове след анулация на резултата от постоянните избори.В също би трябвало да се организира ново гласоподаване за общински съветници, само че датата към момента не е избрана.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР